– Når Aksel Hennie driver på borti Hollywood der, så får noen andre ta ansvar for England, sier Morten Ramm til Filter.

Og nettopp det får han nå sjansen til, når den premiereklare komedien «Jakten på Berlusconi» – Ramms filmdebut – er blitt plukket ut til BFI London Film Festival neste måned.

– Her i Norge har jeg jo begynt med litt smalere programmer, og på en måte jobbet meg opp til det store lerret. Så i England blir det da å starte på det store lerret, deretter et lite stopp med løsskjegg i rullestol på «Little Britain», før jeg ender opp i luka på Ryan Air, sier Ramm – som startet sin norske karriere i flyselskapet Norwegian «før han begynte å gjøgle».

I «Jakten på Berlusconi», som er en åndelig oppfølger til «Kong Curling», spiller Ramm en kriposbetjent som sammen med sin kollega (spilt av Henriette Steenstrup) skal nøste opp i de kriminelle forviklingene som oppstår på en travbane idet travkusken Bjarte (Edward Schultheiss) kidnapper premiehesten Berlusconi for å slette gammel gjeld.

berlu

Selv er Ramm – litt fortumlet etter akkurat å ha slått ut en halv tann under innspilling til regissør Ole Endresens neste film «Wendyeffekten» – så fornøyd med sin skuespillerdebut at han nær forventet at filmen skulle gå utenfor Norges grenser:

– Jeg blir ikke med på hva som helst, men da jeg leste manus var jeg sikker på at den skulle nå utlandet – så dette er ikke overraskende, sier Ramm til Filter.

Også Atle Antonsen, som spiller den noe tvilsomme figuren «Dyret» i «Jakten på Berlusconi», synes det er stas med englandstur.

– For å si det lokalavispoetisk: for oss som tradisjonelt sett setter britisk humor foran i tvillingsalen på den høye hesten er det selvsagt deilig å kunne kuske en liten fole tilbake til stallmestrene der borte, sier Antonsen til Filter.

Sist Antonsen & co. var på Londonfestivalen, vant de publikumsprisen for «Kong Curling»

– Så vi har svært lange og meget gode tradisjoner når det gjelder å få britene til å knegge. Denne gangen kommer vi med en enda bedre film, så vi får vel forsøke å regne med at publikum er like entusiastiske som festivalledelsen, sier Antonsen.

«Jakten på Berlusconi» skal konkurrere i «Laugh»-delen av filmfestivalen. Festivalsjef Sarah Lutton er begeistret, og kaller filmen en «frisk, morsom og svært underholdende komedie».

Det setter regissør Ole Endresen stor pris på:

– Det gleder oss å nok en gang få bekreftet at britene har sans for god humor. Som nordmenn flest elsker vi den søte eimen av anerkjennelse fra utlandet; bestefar Cosby med hytte i Skånevik, Aksel Hennie i «Hercules» – og nå dette. Invitasjonen fra verdensmetropolen er en kjærkommen klappsalve til alle som har jobbet med filmen, nå er det duket for å la folket slippe løs sin indre hestejente.

«Jakten på Berlusconi» har norsk kinopremiere 12. septemer – men det er også mulig å se filmen før den tid.