For ti år siden danset nerden Napoleon Dynamite seg inn i hjertene til filmelskere verden over i det som bare kan kalles et tordnende forsvar av den udødelige megahiten «Canned Heat» spilt av Jamiroquai, et band best oppsummert i denne «Achewood»-stripa:

Achewood

Sånn så dansen ut:

Det er imidlertid ikke bare den scena, men en hel kultfilm som nå fyller ti år.

I 2004 var «Napoleon Dynamite» en av årets største komioverraskelser, en lavbudsjettsfilm til 400.000 dollar om et bebrillet high school-utskudd med stusslig permanent som til dels lever i sin egen verden der han suller rundt sammen med bestemora og storebror Kip.

Og så er det Happy Hands Club, da:

Napoleon har også to utskudd-venner. Den ene er Pedro, som forsøker å bli valgt som klassepresident:

Og den andre er fotovenninna Deb:

Det er når bestemor blir skada og onkel Rico kommer på besøk at trøbbelet starter. Rico er ganske kjip og lager blant annet trøbbel ved å spre løgner om Napoleon:

Ordner det seg til slutt likevel? Synes huske det.

Med minneverdige sitater som «Tina, you fat lard, come get some DINNER!» og visdomsord a la «girls only want boyfriends who have great skills» er det kanskje ikke så rart at filmen endte opp med å spille inn over 44 millioner dollar.

Napoleon invaderte drømmene til Bill Gates og motiverte medarbeidere som skulle selge Microsoft Office 2005:

Én fyr kopierte dansen hans hver dag i 100 dager:

Napoleon fikk også sin egen (kjapt kansellerte) tegnefilmserie:

Nå, ti år etter den episke quirken av en film, har han ifølge The Dissolve til og med fått sin egen statue.

Under et jubileumsarrangement hos Fox Studios denne helga ble særdeles skremmende Napoleon-statue i bronse, komplett med «Vote for Pedro»-skjorte, avduket av hovedrolleinnehaveren selv sammen med regissør Jared Hess.

Hess var bare 25 år gammel da han regisserte «Napoleon Dynamite», forøvrig basert på en kortfilm han filmet med Heder i hovedrollen som 23-åring. Han har senere regissert «Gentlemen Broncos» og «Nacho Libre».

Filmen ble starten på Jon Heders skuespillerkarriere, men han fikk bare 1000 dollar i lønn for Napoleon-rollen, uten at han syntes det var lite der og da. Som Heder sier i et intervju med TV-kanalen til Barrington High School:

– Dere er high school-elever nå, men om et år eller noe er dere på college. Om folk betaler dere 1000 dollar for å gjøre en jobb kommer dere til å tenke «dritbra! Jeg kan kjøpe meg noen… rulleskøyter, eller noe.»

Det hører med til historien at han klarte å tuske til seg litt mer da filmen slo an.

Tidenes sang om kjærlighet og teknologi er forøvrig denne, som dukker opp på slutten av filmen: