Viaplay

Se «Preacher» (serie 2016-18).

Blander du hardkokt western med europeisk folklore og Da Vinci-koden, og krydrer med sex, bourbon, generøse mengder sanseløs vold og forelesningene på Menighetsfakultetet hvis alle professorene startet dagen med LSD i kaffen – ja, da har du tegneserien «Preacher», som gikk sin seiersgang på 90-tallet.

TV-serien basert på den grafiske romanen er nå inne i sin tredje sesong, og begynner å finne formen. Presten i hovedrollen – den likandes Jesse Custer – har en høne å plukke med Gud den allmektige, og den episke reisen mot det store oppgjøret har nå brakt ham til hjemtraktene på en avsidesliggende gård i sørstatene. Der holder bestemor fortsatt fortet, men dessverre for vår helt har hun svært få likhetstrekk med bestemor Duck.

Serien som helhet er både blasfemisk, krypende ekkel, mørk og morsom. Den spinner avgårde i uforutsette retninger, og noen seere blir nok kastet av i de krappeste svingene. Men klarer du å holde seg fast, får du til slutt en historie som likner på lite annet.

Vil du heller se…

En sitcom? «It’s Always Sunny in Philadelphia» (serie 2005-2018). Serien som er beskrevet som «Seinfeld på crack» (ja, det røykes faktisk crack), spiser tabuer til frokost og tar seg hvilke kreative friheter som helst, blir bare bedre og bedre med åra.

Et krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise i toppform som narkosmugler og CIA-informant. Utrolig, men sann historie – og herlig 80-tallskoloritt.

Science fiction? «Blade Runner 2043» (film fra 2017). Bildene, musikken, effektene, skuespillet – her går alt opp i en større enhet.

TV 2 Sumo

Se «Crazy Heart» (film fra 2009).

Jeff Bridges vant Oscar for rollen som countryartist i denne dramafilmen, som er stemningsfull og ender på en oppløftende tone.

Vi møter Bridges’ rollefigur på et mørkt sted i livet – alkoholisert, ensom, avdanket og redusert til å spille i bowlinghaller, med fordums hits som et fjernt minne. Det avgjørende vendepunktet blir et møte med den unge alenemoren Jean (Maggie Gyllenhaal) og hennes fire år gamle sønn. Men veien til forløsning – både kunstnerisk og personlig – skal vise seg å være av den svingete og ikke-asfalterte typen.

Jeg synes filmen hadde vært verdt å se nesten bare for soundtracket, som americana-guruen T Bone Burnett har hatt ansvaret for. Men det er også en fin, om ikke spesielt original historie her – og Bridges er (selvsagt) perfekt rufsete i hovedrollen.

Vil du heller se…

Komedie? «Happy Gilmore» (film fra 1996). Kvintessensiell Adam Sandler-film som blant annet huskes for ikonisk slåss-scene på en golfbane.

Et historisk drama? «Lincoln» (film fra 2012). Steven Spielbergs påkostede film om den amerikanske presidenten som avskaffet slaveriet. Daniel Day-Lewis i Oscar-belønnet hovedrolle.

Familiedrama? «Parenthood» (serie 2010-2015). Kritikerrost om temaer som samhold, karriere og psykisk helse.

Netflix

Se «Don’t Breathe» (film fra 2016).

Det har kommet mye bra i skrekk- og thrillersjangeren de siste åra, men denne tar kaka når det gjelder intensitet. «Don’t Breathe» er på overflaten en enkel film, med få locations og lite dialog, men likevel et forbløffende kinematografisk verk som vil redusere deg til en skjelvende liten geleklump av frynsete nerver innen rulleteksten kommer.

Tre unge innbruddstyver tror de skal begå den perfekte forbrytelse: Å rane en gammel, blind mann i et avsidesliggende hus som skjuler en større kontantbeholdning. Men gjett hva? Gammer’n er ikke tapt bak en stol, hans handikap er langt fra noen hemsko når han befinner seg – bokstavelig talt – på hjemmebane, og så er katt- og mus-leken igang.

Scenen der de tre kriminelle befinner seg i samme rom som sitt offer, og vet at den minste lyd vil avsløre dem, kommer du ikke til å glemme med det første.

Noe romantisk? «Revolutionary Road» (film fra 2008). «Titanic»-paret Kate Winslet og Leonardo di Caprio er alltid verdt å se. Her i flott drama regissert av pålitelige Sam Mendes.

Komedie? «O Brother, Where Art Thou» (film fra 2000). Bare Coen-brødrene kunne laget dette – en krimkomedie fra depresjonen, løselig basert på Homers «Odyseen».

Sci-fi? «Doctor Who» (serie fra 2010). Den femte utgaven av den klassiske, britiske serien, nå med Matt Smith som The Doctor. Kreativt og energisk!

HBO Nordic

Se «Power» (serie 2014-18).

Ikke blant de mest kjente seriene her hjemme, men en stor hit i USA som stadig finner nye seere, og nå inne i en sesong – den femte – som lodder nye emosjonelle dybder.

Her vil du møte et stort og mangfoldig rollegalleri, men hovedpersonen er en mann de fleste kjenner som «Ghost» – ambisiøs nattklubbeier i New York med et skjult dobbeltliv som narkolanger i elitedivisjonen, et turbulent kjærlighetsliv og kryssende lojalitetsbånd.

Serien dypper tidvis tærne i såpeoperavannet, men etterhvert pensles det ut en overordnet bue om hvor marerittaktig den amerikanske drømmen kan bli. Anbefales for alle som liker gangsterdrama med en touch av glamour.

Noe komisk? «Who is America» (serie fra 2018). «Borat» og «Ali G»-skaper Sacha Baron Cohen med nye stunt-intervjuer.

Science fiction? «Children of Men» (film fra 2006). Underholdende og tankevekkende om en framtid der menneskene er blitt ufruktbare.

Komedie? «Kick-ass» (film fra 2010). Vulgært, voldelig og vittig om tenåringen som blir superhelt, helt uten overnaturlige superkrefter.

NRK

Se «Som far, så sønn» (film fra 2013).

Hva hvis du en dag kom hjem fra jobb og fikk vite at din seks år gamle sønn biologisk sett ikke er din – men ble forbyttet med en annen på fødestua? Og at din egentlige unge lever sammen med en annen familie et sted? Ville du byttet tilbake? Og ville det hatt noe å si for beslutningen at den andre familien har en lavere levestandard?

Dette dilemmaet driver handlingen i japanske Hirokazu Kore’edas gjennombruddsfilm, som vant juryprisen i Cannes i 2013 og fikk Steven Spielberg til å bla opp for rettighetene til en remake.

Filmen handler til syvende og sist om hvilke verdier vi legger til grunn for livsvalgene våre, og hva som egentlig er viktig når man oppdrar barn. Den er smart skrevet og overbevisende gjennomført, alt i alt en tankevekkende og helhetlig filmopplevelse vel verdt å sette av en kveld til.

Vil du heller se…

En annerledes krim? «Kiri» (miniserie fra 2018). En godhjertet sosialarbeider gjør en fatal feil og må leve med konsekvensene. Sarah Lancashire fra «Happy Valley» i strålende hovedrolle.

Et periodedrama? «Imperiets siste dager» (serie fra 2018).  Britisk serie satt til Jemen i 1965, der det gryer til opprør mot kolonimakta.

Tekno-drama? «Mr. Robot» (serie fra 2018). Fersk sesong av den ypperlige hackerserien. Det er bare å velte seg i paranoia.