Prester dukker opp på norske kinoer i januar i både «Les Miserables» og «The Sessions». Men hvilke er egentlig de beste sjelesørgerne i filmhistorien?

5. Priest Maxi i «South Park»

Han er ikke akkurat Guds beste barn. Han bedekker en diakonisse i skriftemålsrommet, og i episoden der Jesus skal bokse mot djevelen setter han alle sine penger på mørkets fyrste. Men når det virkelig gjelder er Maxi (Eller Priest Maxi som han kalles, en referanse til reggae-stjernen Maxi Priest) beredt til å kjempe mot ondskapen.

I episoden «Red Hot Catholic Love» er han den eneste presten som protesterer mot at kirkens ledere ligger med smågutter. Uheldigvis har pedofili blitt et sakrament og Maxi må samle all sin kristne styrke.

4. Fader Benicio i «Machete»

Den gamle potkomikeren Chech Marin gjør et uforglemmelig portrett av en katolsk prest i Robert Rodriguez’ tex-mex voldsopera. Fader Benicio (som heter del Toro til etternavn for å glede alle cineaster) takker først nei idet helten Machete ber om hjelp til å slåss mot en korrupt politiker og hans morderiske håndlangere.

Benicio gir Machete syndsforlatelse med ordene: «I absolve you of all your sins. Now get the fuck out». Men han kaster seg snart inn i striden med doble pumpehagler. Lindsay Lohan dukker opp som en hevnlysten nonne i en glitrende birolle.

3. Broder William i «I rosenes navn»

Fransiskanermunken William av Baskerville lever under den mørkeste middelalderen. Han jobber som inkvisitor, men stoler mer på logikk enn tro. Da han blir innkalt til et kloster i Nord-Italia for å undersøke noen dødsfall blir både hans skarpsinn og lojalitet til presteskapet satt på prøve.

Forfatteren av boken som filmen er basert på, Umberto Eco, baserte William av Baskerville på Sherlock Holmes (hvis mest kjente eventyr utspant seg i nettopp Baskerville) og munken William av Ockham, som formulerte prinsippet «Ockhams barberkniv» (man bør velge den enkleste av to likeverdige teorier). William av Baskerville er en av Sean Connerys mest undervurderte helteroller.

2. Søster Helen i «Dead Man Walking»

«Jeg forstår ikke hvorfor man dreper mennesker for å vise at det er feil å drepe mennesker», sier søster Helen idet hun går for å møte en dødsdømt morder. «Du vet hva bibelen sier: Øye for øye», påpeker en fengselsvakt. «Du vet hva bibelen også sier at skal straffes med døden?» spør hun. «Ekteskapsbrudd, prostitusjon, homoseksualitet, inntrenging på hellig grunn, bannskap under sabbaten og ulydighet overfor foreldre».

Den katolske nonnen Helen Prejean kjemper mot dødsstraff i dette dramaet, som er basert på en sann historie. Susan Sarandon gjør henne så rettskaffen, veltalende og modig at man får bent frem lyst til å konfirmere seg.

1. Fader Merrin i «Eksorsisten»

Den assyriske demonen Pazuzu tar over kroppen din og får deg til å kaste opp ertesuppe. Who you gonna call? Fader Merrin selvsagt.

Trolig er det mer kostnadseffektivt å skrive ut sovemedisin til pasientene enn å leie inn en eksorsist. Djevelutdrivelse kan også virke gammeldags. Men Merrin er ingen klassisk inkvisitor, han er mer vennlig anlagt og kunne like gjerne finne på å bli med i kirkens barneundervisning. Og til forskjell fra tomskallene på listen under her, så skader han ikke dem som blir besatt. Alle sammen: «It’s the power of Christ that compels you!»

Og hvilke hellige tjenestemenn får til å ville melde oss inn i Church of Satan?

5. Biskop Lilliman i «V for Vendetta»

Man kan strengt tatt ikke klandre biskopen for at han glor på Queen Amidala iført babydoll, men hun er betydelig eldre enn de stakkarene han pleier å forgripe seg på. Han er en motbydelig pedo.

«Please, have mercy» ber han da den anarkistiske terroristen V dukker opp. «Not tonight, bishop», får han til svar.

4. Fader Moore i «The Exorcism of Emily Rose»

Fader Moore hyres for å drive ut djevelen av en collegestudent som lider av psykoser og epilepsi. Han lykkes, men hun dør under behandlingen. Fader More kjøpte åpenbart djevelutdrivelseslisensen sin på internett.

3. Fader Lowe i «Silver Bullet»

Du er en prest og oppdager at hver fullmåne forvandles du til et hårete beist som sliter mennesker i stykker, så hva gjør du? Tar livet av deg, formodentlig. Fader Lowe anser dessverre selvmord som en større synd enn drap, så i stedet prøver han å kjøre i hjel en liten gutt i rullestol som har avslørt ham. Fader Lowe er, mildt sagt, en skam for sitt embete.

2. Fader Powell i «Night of the Hunter»

Harry Powell har tatovert «LOVE» og «HATE» på knokene. Han fokuserer imidlertid bare på det sistnevnte. En gang i tiden var han kanskje en anstendig prest, men nå gifter han seg med rike enker og stikker dem i hjel med stiletten sin.

1. Bisop Vergérus i «Fanny og Alexander»

Jeg blir dårlig hver nyttårsaften når Jan Malmsjö leser fra Tennysons «Ring Out, Wild Bells». Ikke fordi det er en dårlig fremførelse, men jeg klarer ikke la være å tenke på biskop Edvard Vergérus som står der på Sollidenscenen og ringer inn et nytt år med sadisme og barnemishandling.

 

Les også:

FORDØMTE BLADFYK! HER ER DE BESTE
OG VERSTE JOURNALISTENE PÅ FILM

journalister-960x540