Det er nok av moskovitter i de kinoaktuelle filmene «Anna Karenina» og «A Good Day to Die Hard». Men hvem er egentlig de beste russerne Hollywood har gitt oss?

 

10. Ivan Drago i «Rocky IV»

«I must break you.» All ære til Apollo Creed og Clubber Lang, men den hardeste bokseren som noen gang har denget løs på den italienske hingsten er Ivan Drago. De dødbringende nevene hans er så nådeløse, og hans kallenavn (The Siberian Express, The Siberian Bull, Death from Above) så vakre at vi vil at han skal pulverisere Rocky.

 

9. Xenia Oniatopp i «Goldeneye»

Det er mange russere i Bond-filmene: SMERSH-agenten Rosa Klebb med piggskoen, den elskede spionen Anya Amasova, terroristen Vicktor «Renard» Zokas med en hjerneskade som gjør ham immun mot smerte. Og kulest av dem alle er Xenia Onatopp. Den sadistiske kamppiloten kommer visstnok fra Georgia, men jeg kan ikke la være å inkludere henne her. Hun klemmer ihjel menn mellom lårene sine og får orgasme når AK-47en hennes sprayer uskyldige med hett bly.

 

8. Fran Stalinovskovichdavidovitchsky i «Dodgeball»

Ok, heller ikke hun er russisk. Men det fiktive landet Romanovia høres unektelig ut som en sovjetisk eksrepublikk. Og etternavnet Stalinovskovichdavidovitchsky har, mildt sagt, en russisk klang. Hun er Østeuropas dødeligste dødballspiller som, bokstavlig talt, forvandler motstanderne om til spøkelser.

 

7. Lev Andropov i «Armageddon»

Når russere hører navnet Andropov, tenker de på KGB-sjefen som ble Sovjetunionens leder etter Brezjnev. Actionfans forbinder det imidlertid med den eksentriske astronauten Peter Stormare spiller i «Armageddon». Han sitter ensom på en russisk romstasjon der amerikanerne må innom for å fylle opp tanken før de drar videre for å uskadeliggjøre meteoroiden. Til å være astronaut og ingeniør har Andropov en ganske primitiv tilnærming til å reparere ting (han slår på dem med en skiftenøkkel). Men hans vodkamarinerte kropp rommer et hjerte av gull.

 

6. Alexei de Sadeski i «Dr. Strangelove»

Den russiske ambassadøren Alexei de Sadeski kalles inn til et viktig møte med USAs president. Men han lar ikke en internasjonal krise stå i veien for sin glupske apettit. Det første han gjør etter å ha ankommet møtet er å bestille posjerte egg og kubanske sigarer. Etter et forsøk på å smugfotografere fienden, blir han nedsablet av general Turgidson. Presidenten bryter inn med filmens beste replikk: «Gentlemen! You can’t fight in here. This is a war room.» Som diplomat er Alexei de Sadeski en katastrofe. Som ekstravagant livsnyter er han en foregangsfigur.

 

5. Ivan Vanko i «Iron Man 2»

Bare se hvor mye morsommere det hadde vært å se på Formel 1 på tv om en superskurk gjorde entré på racerbanen for å kappe biler i to med energipisker. «Iron Man 2» er en middelmådig oppfølger, men Mickey Rourke redder flere scener med sin tatoverte, russiske hevner.

 

4. Irina Spalko i «Indiana Jones og krystallhodeskallens rike»

South Park-episoden «The China Probrem» har helt rett i at den fjerde Indiana Jones-filmen kjennes som en voldtekt av den eventyrlige arkeologen. Harrison Ford er trøtt, effektene usle og romvesenintrigen ufattelig tåpelig. Det eneste som veier opp er Irina Spalko, en bobfrisert stalinist i ridestøvler. Hun er smart, synsk og en kløpper på å spidde imperialistiske svin med sverdet sitt.

 

3. Teddy KGB i «Rounders»

«MADDERFAAAKER!» skriker pokerhaien Teddy KGB når han til slutt får bank av Matt Damon ved bordet. «Njet! Njet! No more!» Få skuespillere er så flinke på russisk aksent som John Malkovich. I pokerdramaet «Rounders» har han på seg en treningsjakke som får ham til å ligne en fordrukken gymnast, men hans eneste last er Oreo-kjeks.

 

2. Nikolaj Luzhin i «Eastern Promises»

Spørsmålet er om noen annen filmhelt har fått så mange mennesker til å tatovere seg. Interessen for russiske gangstertatoveringer økte merkbart etter David Cronenbergs mafiadrama. Man bør imidlertid ha en like fin kropp som torpedoen Nikolaj Luzhin for yte tatoveringene rettferdighet. Takket være de lekre tatoveringene føler han seg aldri naken. Selv ikke når en leiemorder angriper ham i badstuen.

 

1. Olaf i «Clerks»

Sorry, jeg var nødt. Olaf er antakelig den verste russiske karikaturen noeninne, men jeg elsker ham over alt annet. At han bare heter Olaf forsterker den totalidiotiske slackerfølelsern i Kevin Smiths klassiker. Da manuset ble skrevet må diskusjonen ha gått noe sånt som dette: «Hva skal vi kalle den russiske metalsangeren?» «Aner ikke.» «Hva heter folk i Russland?» «Aner ikke.» «Hva slags språk snakker de?» «Europeisk.» «Ok, vi kaller ham Olaf.» Silent Bobs fetter fra Moskva synger i metalbandet Fuck Your Yankee Blue Jeans, og deres største hit er «Berserker». Alle samtidig nå: «My love for you is like a truck, BERSERKER.»