Det er mange grunner til å være skeptisk til den kommende tv-serien basert på Alan Moore og Dave Gibbons‘ banebrytende tegneserie-mesterverk «Watchmen» (1986-1987). Blant annet at historien, som så mye av det som er kommet fra Moores hånd, egner seg best i det formatet den ble skapt i.

Det var vel Zack Snyder-filmen fra 2009 også et rimelig klart bevis på (selv om den forsåvidt hadde sine kvaliteter).

Når det er «Lost»– og «Leftovers»-skaper Damon Lindehof som står bak, og han har gjort det klart at han langt på vei frigjør seg kildematerialet for å skape helt nye historier i «Watchmen»s kontrafaktiske univers, klarte han jammen å gjøre oss litt forventningfulle likevel. Og da selveste Jeremy Irons ble annonsert som skuespiller i en sentral rolle, ble vi bent fram spent på serien.

Da Deadline brakte nyheten i sommer ble det sagt at den britiske Oscar- Emmy og Tony Award-vinneren skulle spille en «aldrende og arrogant lord på en britisk herregård». Hvilket fikk oss til å spekulere i om det dreide seg om en helt nyskrevet rollefigur. Vel, der tok vi feil (igjen).

For ifølge filmbloggen Slashfilm er Irons’ rolle ingen ringere enn Adrian «Ozymandias» Veidt – superhelten som ble søkkrik mega-kjendis og markedsføringsgeni i den originale tegneserieromanen, med en sentral rolle i den store opprullingen mot slutten av boka (vi skal ikke spoile noe, altså, i motsetning til Slashfilm, så vær forsiktig med den linken hvis ikke du har lest boka eller sett filmen).

Figuren ble spilt av Matthew Goode i 2009-filmen.

Gitt at Irons er 70 år gammel kan vi vel trekke konklusjonen at den nye serien utspiller seg mange år etter hendelsene i originalverket, hvilket også rimer bra med Lindehofs tidligere bemerkninger om at den nye serien vil være «kontemporær» der originalen utspiller seg på åttitallet.

Slashfilm har for øvrig publisert bilder fra seriens innspilling i Georgia i USA, der et stativ med oppdiktede aviser avslører at Veidt på ett eller annet tidspunkt i serien erklæres død.

Bloggen har ytterligere en nyhet om den kommende serien, som skal ha premiere på HBO en gang neste år: Emmy-vinner Jean Smart, kjent fra «24», «Fargo» og «Legion», er blant de andre skuespillerne.

Hun skal spille en FBI-agent med jobb å spore opp superhelter som opererer uten myndighetenes lisens (en alvorlig forbrytelse i «Watchmen»-universet). Hun omtales som «Agent Blake», og det er vel neppe tilfeldig at hun bærer samme etternavn som en av de andre «heltene» i tegneserien, nemlig Edward «The Comedian» Blake. Det er bare å spekulere i vei på hva dette kan bety.