Den britiske betal tv-giganten Sky har gitt grønt lys til den britiske remaken av NRK-serien «Valkyrien», flytter handlingen fra Oslo til London og plasserer Mark Strong (fra «Kingsman»-filmene) i rollen som Sven Nordin fylte i originalserien.

Det er budskapet fra The Hollywood Reporter i dag.

Dama som hjelper hovedpersonen med å sette opp en illegal medisinsk klinikk på en nedlagt undergrunnsbanestasjon, spilt av Ellen-Birgitte Winther i Norge, blir gestaltet av ingen ringere enn Carice van Houten – som du selvsagt kjenner som Melisandre i «Game of Thrones».

Pål Sverre Valheim Hagens rolle som dommedagsprepperen Leif, blir besatt av Daniel Mays («Line of Duty»). Tittelen blir «Temple», som også er navnet på en (fullt funksjonell) subway-stasjon sentralt i den britiske hovedstaden.

– Det er helt råkult. Mark Strong selv tok turen til Oslo i fjor for å møte oss – da skjønte vi at her var det noen som hadde en genuin interesse for serien, sier Eric Vogel i Tordenfilm, som produserte originalen i kompaniskap med Nina B. Andersson.

Sven Nordin i «Valkyrien».

Remakerettighetene til serien, som gikk på NRK på nyåret i fjor og fortsatt ligger ute på nett, ble solgt allerede i mai i fjor til den erfarne britiske produsenten Liza Marshall og hennes nystartede selskap Hera Pictures.

Da hadde de norske produsentene hatt remake-beilere på tråden helt siden de presenterte serien på Berlinalen i 2015, før de engang var gått i opptak på den norske versjonen.

– Det er blitt slik, i vår globale tv-verden, at mange er opptatt av å være først ute med noe nytt, og så snart en tittel er blitt kjent ringer det mange – særlig amerikanere – for å vise sin interesse. Men vi holdt igjen og holdt igjen, for vi visste vi ville ha sterkere kort på hånda etter at serien var blitt en suksess her hjemme og solgt til en rekke andre land, sier Vogel.

– Vi som har laget serien var dessuten tungt involvert i å velge hvem som skulle få lov til å lage den engelske versjonen, men når den først er solgt er det deres jobb å tilpasse den slik at den funker i Storbritannia – også på innholdssiden, sier han.

– De som skriver det nye manuset må ha sin egen drive og behøver ikke ta kontakt med oss for å spørre om hva de får lov til. Så ut over at de har beholdt kjernen i «Valkyrien» blir det spennende å se i hvilken retning de tar karakterene og plottet, sier Vogel.

Remake-rettighetene til norske filmer og serier selges stadig utenlands, men det tilhører sjeldenhetene at de kommer så langt at de faktisk får grønt lys av en kanal. De siste par åra har likevel NRK-serien «Mammon» blitt filmet på nytt i flere andre land for HBO, og TV 2-serien «Maniac» er like rundt hjørnet i en påkosta amerikansk Netflix-versjon.

– Det var som om det brast en demning for norske serier for et par år siden. Men hva som kommer ut av dette for oss i kroner og øre, er for tidlig å si – det avhenger av en rekke variabler. Jeg regner likevel med at noe av økonomien i dette drypper tilbake på oss og partnerne våre som sto bak det i Norge , sier Eric Vogel.

  • «Valkyrien» ble skapt av regissør Erik Richter Strand, som skrev manuset sammen med Thomas Seeberg Torjussen, Bjørn Ekeberg og Kathrine Valen Zeiner basert på en idé av Torjussen, Lars Gudmestad og Simen Svale Skogsrud.
  • Serien ble produsert for NRK av Tordenfilm i samarbeid med Fridthjov Film. Eksekutiv produsent for NRK var Tone C. Rønning.