Livesendingen er nå over. Her finner du nominasjonene (og ja, vi bomma på en god del).

De siste månedene har mange av de viktigste folka i Hollywood festet, baksnakket og brukt penger som gale – alt med ett formål for øye: Å få filmene sine Oscar-nominert.

I formiddag kommer fasiten, da Chris Hemsworth og Cheryl Boone Isaacs presenterer nominasjonslistene på en pressekonferanse i Samuel Goldwyn Theater i Beverly Hills.

Hvilke produsenter, regissører og skuespillere som kommer til å smile bredest etterpå? Det har vi noen tanker om.

Men først: Hvert år leter  hjemlige journalister med lupe etter filmer med forbindelse til Norge. I år er det særlig tre som utmerker seg: «To liv», med Liv Ullmann, Anna Bache-Wiig og Sven Nordin, kan bli nominert som tysk kandidat (ikke umulig), Tommy Wirkola-regisserte «Hansel and Gretel: Witch Hunters» kan bli nominert i sminkekategorien (ikke veldig sannsynlig), mens delvis norskproduserte «The Act of Killing» har bra sjanser i dokumentarkategorien.

Råsterke «The Act of Killing» (som skal vises på NRK i løpet av våren) er en dansk-norsk-engelsk samproduksjon, som har fått  ekstremt gode kritikker og vunnet priser over hele verden.

Men hvor norsk er den egentlig? Vi ringte opp Torstein Grude i stavangerbaserte Piraya Film, som er medprodusent på filmen:

– Det er ingen grunn til å kimse av det norske bidraget til «The Act of Killing». Piraya har vært med på produsentsiden, svært omfattende visuell postproduksjon er gjort i Norge, Elin Øyen Vister er filmens komponist og til sammen to millioner norske kroner var med på finansieringen av produksjon og distribusjon, forteller Grude til Filter, og legger også til at en av filmens regissører, Christine Cynn, nå er bosatt i Tromsø.

– Så hvis filmen blir nominert drar dere over?

– Det gjør vi, da samles vi for å feire filmen og for å feire alle de som har bidratt verden over. Men spesielt menneskene fra Indonesia som har vært med, til tross for svært stor personlig risiko og offer, sier produsenten.

Så til resten av kategoriene. På ett vis har Oscar-utdelingene et visst bingopreg, fordi de drøyt 6000 stemmeberettigede akademimedlemmene i gjennomsnitt er 62 år og innimellom har preferanser som skiller dem fra kritikere og vanlige kinogjengere.

I hvert fall gjør den høye gjennomsnittsalderen at enkelte filmer blir mindre sannsynlige vinnere: Martin Scorseses «The Wolf of Wall Street» er kanskje likt av kritikerne og har høy IMDB-rating, men graden av relativt nærgående orgieskildringer og saftig språk kan gjøre den litt for uspiselig for aldrende akademimedlemmer.

Det er også spekulert i at «The Act of Killing» – som mange kritikere mener bør vinne – muligens har en for eksperimentell form, noe som ikke alltid er en fordel når det kommer til dokumentarkategorien. Vi krysser uansett fingrene.

Men nok snakk, her er våre favoritter til å bli nominert i de viktigste Oscar-kategoriene i 2014.

For ordens skyld: Vi har ikke sett absolutt alle filmene her (for eksempel ikke Spike Jonzes «Her»), og lener oss såklart i noen grad på andre ekspertvurderinger:

 

Beste film:

Gravity
12 Years a Slave
American Hustle
Dallas Buyers Club
Captain Phillips
Nebraska
Inside Llewyn Davis
Blue Jasmine
Her
Saving Mr. Banks

Antallet nominerte filmer i beste film-kategorien varierer mellom fem og ti (en film må ha over fem prosent av stemmene for å bli nominert), men siden 2013 var et så sterkt filmår tipper vi på 10 i år. De fem første på lista er bankers, de fem under er mer tilfeldige (både «The Wolf of Wall Street» og «Philomena» kan lett få en nominasjon).

Beste regi:

Alfonso Cuaròn – «Gravity»
Steve McQueen – «12 Years a Slave»
David O. Russell – «American Hustle»
Paul Greengrass – «Captain Phillips»
Alexander Payne – «Nebraska»

Men hjertet håper også på Coen-brødrene for «Inside Llewyn Davis». Og igjen kan Scorsese dukke opp.

Beste mannlige skuespiller:

Chiwetel Ejiofor – «12 Years a Slave»
Matthew McConaughey – «Dallas Buyers Club»
Christian Bale – «American Hustle»
Bruce Dern – «Nebraska»
Tom Hanks – «Captain Phillips»

Stor sannsynlighet for at dette blir fasiten, selv om Leonardo DiCaprio er en outsider etter å ha vunnet Golden Globe.

Beste kvinnelige skuespiller:

Cate Blanchett – «Blue Jasmine»
Sandra Bullock – «Gravity»
Emma Thompson – «Saving Mr. Banks»
Judi Dench – «Philomena»
Meryl Streep – «August: Osage County»

Et mye mer åpent felt, der Amy Adams trolig kniver med Meryl Streep om nominasjon. Oddsen er langt, langt høyere for folk som Adele Exarchopoulos («Blå er den varmeste fargen») og Greta Gerwig («Frances Ha»), men det ville vært artig om det kom et sjokk her.

Beste mannlige birolle:

Barkhad Abdi – «Captain Phillips»
Jared Leto – «Dallas Buyers Club»
Michael Fassbender – «12 Years a Slave»
Bradley Cooper – «American Hustle»
James Gandolfini – «Enough Said»

Gandolfini er det store usikkerhetsmomentet her, men vi tror akademiet har lyst til å hylle skuespilleren med en nominasjon etter hans død. Verdige alternativer inkluderer Daniel Bruhl («Rush») og Tom Hanks («Saving Mr. Banks»).

Beste kvinnelige birolle:

Lupita Nyongo – «12 Years a Slave»
Jennifer Lawrence – «American Hustle»
Oprah Winfrey – «The Butler»
June Squibb – «Nebraska»
Julia Roberts – «August: Osage County»

Bookmakerne er ganske entydige om favorittene i denne kategorien, selv om Sally Hawkins («Blue Jasmine») har en sjanse.

Beste originalmanus:

«American Hustle»
«Her»
«Blue Jasmine»
«Nebraska»
«Inside Llewyn Davis»

Spike Jonze vant Golden Globe for «Her», angivelig fortjent fordi den kanskje er den av disse filmene som har mest å si om vår samtid. «Dallas Buyers Club» er den store outsideren.

Beste tilpassede manus:

«12 Years a Slave»
«Before Midnight»
«The Wolf of Wall Street»
«Philomena»
«August: Osage County»

PS: Richard Linklaters «Before Midnight» er «tilpasset» fordi den er basert på karakterene skapt i forløperne, «Before Sunrise» og «Before Sunset».

Beste animasjon:

«Frozen»
«The Wind Rises»
«Ernest & Celestine»
«Monsters University»
«The Croods»

«Grusomme meg 2» kan dog fint komme med. Har det vært et litt svakt år for animasjonsfilm?

Beste fremmedspråklige film:

«Den store skjønnheten»
«Jakten»
«The Grandmaster»
«Alabama & Monroe»
«Omar»

Jeg noterer for øvrig at «To liv» ses på som en mulig outsider av de fleste bookmakerne. Filmen er samprodusert av norske Helgeland Film, og er delfinansiert av Norsk filminstitutt og Vestnorsk filmsenter. Legg også merke til at Cannes-vinner «Blå er den varmeste fargen» ikke kan nomineres her (den ble sluppet for seint i Frankrike), men kan vinne i andre kategorier.

Beste dokumentar:

«Blackfish»
«The Act of Killing»
«20 Feet From Stardom»
«The Square»
«Stories We Tell»

Vi krysser fingrene for «The Act of Killing»! Men håper også at «Stories We Tell» kommer med.