Det er bare en uke siden Apple annonserte sitt eksklusive samarbeid med HBO om deres amerikanske nettbaserte strømmetjeneste HBO Now, med lansering akkurat i tide til «Game of Thrones»-premieren i april.

Dette viser seg nå å bare være en forsmak på hva teknologikjempen har planlagt av endringer for tv-bransjen.

Wall Street Journal kan nemlig melde at Apple til høsten planlegger å lansere en nettbasert tv-tjeneste med 25 kanaler – blant andre ABC, CBS og Fox – for rundt 30-40 dollar i måneden.

Tjenesten skal naturlig nok være nettbasert, men brukerne skal etter sigende kunne strømme tv-programmer til alle iOS-drevne enheter, inkludert Apple TV.

Prisen på pakken er ikke særlig konkurransedyktig sammenliknet med de billigste tv-pakkene i USA, men hvis månedsprisen også  inkluderer fete arkivpakker med mulighetene til å se filmer og serier i reprise, kan det bli veldig spennende likevel.

Ifølge avisa skal tjenesten annonseres førstkommende juni, med en planlagt lansering i september. Avtalen gjelder for USA i første omgang – og vi aner ikke om det foreligger tilsvarende planer om å gjøre noe slikt her hjemme.

At det ikke er helt enkelt å rokke ved kabel-tv-hegemoniet, er også Apple helt klar over. Det kommende tv-samarbeidet vil nemlig ikke inkludere NBC, etter at samtalene med NBC-eierselskapet Comcast kollapset i fjor etter at de to prøvde å skape en strømmetjeneste sammen.

Når Apple på sikt skal prøve å ta en slik nettbasert tv-tjeneste ut i verden, vil de garantert også møte på hissig motstand fra tv-selskaper som enn så lenge lever svært godt på tradisjonell distribusjon via kabelnettet.

At det ikke er lett å forhandle lokalt om å sende tv-kanalers innhold på nett, har vi også førstehånds erfaring med fra tiden Filter var en del av Telenor-eide Comoyo. Der ble det planlagt å lage en tilsvarende nettbasert tv-satsing – Comoyo TV – som viste seg å bli nokså vanskelig ettersom de fleste norske tv-kanalene (forståelig nok) først og fremst ønsket å sende sitt eget innhold i egne nett-kanaler.

Men, hei, Apple har jo klart de utroligste ting før?

Verdt å merke seg er det jo også at flere av tv-distributørene nå ruster kraftig opp for å møte konkurransen som de skjønner kommer til å komme fra nettaktører som Apple. Canal Digital kabel-tv har for eksempel lansert tjenesten T-We, som tilbyr programmer og serier fra flere kanaler i et arkiv. En rekke av tv-leverandørene planlegger tilsvarende løsninger.