Den klassiske George Orwell-romanen «1984» har vært filmet før – men tiden har vel knapt vært mer moden for en ny versjon enn nettopp nå.

Godt er det derfor å høre at det er selveste Paul Greengrass – som forøvrig er i gang med nok en «Bourne»-film med Matt Damon – som ifølge Deadline skal regissere en nyinnspilling av dystopiske klassikeren

Foreløpig er Sony Pictures-filmen i en svært tidlig fase, og ingen skuespillere er foreløpig på plass.

Med alt som angår Snowden trygt i bakhodet, kan det kanskje være på sin plass med en oppdatert versjon av fortellingen – men mye av sjarmen ligger samtidig i framtidsvisjonen for nettopp året 1984, slik George Orwell i 1949 spådde at det ville være.

Han traff på mange måter spikeren på hodet, der han forutså en allestedsnærværende statlig overvåking, kanskje med unntak av at vi i vår del av verden ikke har en like tydelig Storebror-skikkelse å forholde oss til bak alle droner, satelitter og overvåkingsregimer ellers.

Produsent på filmen er Scott Rudin, som Greengrass også jobbet sammen med på «Captain Philips». De to samarbeider også om den kommende Martin Luther King-filmen «Memphis», samt «Agent Storm» – en film basert på den sanne historien om en dansk jihadist som ble dobbeltagent for CIA.

Sist vi så «1984» på den store skjermen var, passende nok, i 1984 – da spilte John Hurt rollen som Winston Smith:

Boka ble også filmatisert i 1956, da med Edmond O’Brien i hovedrollen. Her er faktisk hele filmen:

… for ikke å glemme den ikoniske Apple-reklamen for den aller første Macintosh-maskinen i 1984 – der det ble lånt stort fra nettopp «1984»: