Har du tenkt over at du fryktelig sjelden får høre sangen «Happy Birthday to You» når noen har bursdag i amerikanske filmer og tv-serier?

Det har sine årsaker.

Den tradisjonsrike sangen er nemlig rettighetsbeskyttet via musikkforlaget Warner/Chappell, som skal ha betalt (til dels godt betalt) hver gang den synges eller framføres i offentligheten. Hvert år håver forlaget inn 14 millioner kroner for offentlig framføring av låta.

Derfor har film- og tv-serieskapere måttet ty til reserveløsninger ved markeringer av karakterers bursdager:

Men nå kan det bli en endring. En rettssak er nemlig på gang i New York som kanskje er mer interessant rent prinsipielt enn i seg selv.

Filmskaper Jennifer Nelson har gått til retten for å få lov til å bruke sangen vederlagsfritt i sin kommende film med tittel «Happy Birthday», siden hun mener sangen tilhører det offentlige domenet.

I utgangspunktet skulle man kanskje tro at hun har en god sak. Melodien til sangen ble opprinnelig skrevet av søstrene Mildred J. Hill og Patty Smith Hill på slutten av 1800-tallet, da under tittelen «Good Morning to All».

Låta inngikk i en større katalog som Warner/Chappell kjøpte for 25 millioner dollar i 1988. Men kan virkelig sangen fremdeles være rettighetsbeskyttet – over 100 år etter at den ble skrevet?

Professor Robert Brauneis ved George Washington University Law School tror filmskaperen har en god sak:

– Det er tvilsomt om «Happy Birthday to You» fremdeles er et beskyttet åndsverk, sier han til New York Times.

Men til syvende og sist blir nok dette snakk om finjuss. Er du ekstra interessert i de prinsipielle sidene ved dette, sjekk for eksempel ut New York Times eller Vulture.