I går fikk en pressemelding om at årets filmkritikerpris skulle deles ut i dag. «Det er ikke noe vits i å dra på utdelingen,» sa vi til hverandre, «vi vet jo allererede hvem som vinner: «Oslo, 31. august», selvfølgelig.»

Og jaggu fikk vi rett. Dermed kan regissør Joachim Trier pryde peishylla – eller mer nøyaktig veggen – med en ny pris, denne gang et dyptrykk av Magne Furuholmen med tittelen «There Is Nothing Here to Hold You».

Prisen ble overrakt av Norsk filmkritikerlags leder Øyvor Dalan Vik, på vegne av de nær 100 filmkriterne som har vært med på å stemme fram filmen.

Vi sakser fra jurybegrunnelsen:

«De stemmeberettigede var denne gangen så å si samstemte. Det er én film som virkelig skiller seg ut og plasserer seg i en klasse for seg selv. Om jeg sier at den handler om en ung mann, vil mange slik debatten har gått de siste årene tenke at det er sannelig ikke originalt. Men det er det, i dette tilfellet, heter det i jurybegrunnelsen.

Årets vinner handler om en ung mann som ikke har frigjort, men fremmedgjort, seg fra sin egen, utenfra sett privilegerte tilværelse. Filmen forteller en lavmælt, men voldsom historie om å være fanget av egne forventninger, gjennom én persons mørke blikk. Det er rørende og opprørende, men aldri sentimentalt.

Samtidig er filmen en kjærlighetserklæring til en by slik vi kjenner den, men ikke ofte presenterer den, og handlingen rammes inn av et grundig gjennomtenkt og sofistikert arbeide på billed-, lys- og lydsiden, slik at alle nyanser får den plassen de trenger for å skape et formfullendt hele som gjør dypt inntrykk.»

Dette er andre gang Trier vinner prisen, forrige gang var for «Reprise» i 2007. Vi har prøvd å ringe Trier for en kommentar, men han er sikkert for opptatt med å gjøre ferdig manuset til sin kommende Hollywood-film «Louder Than Bombs» til å snakke i telefonen.

Om du ikke har sett «Oslo 31. august» ennå, anbefaler vi at du gjør det med en eneste gang. Den er ganske så bra, skal du se. Her kan du se traileren: