Rekordmange nordmenn har hver mandag de siste ukene samlet seg rundt tv-skjermene for å følge Nicolai Cleve Brochs hjemvendte rollefigur i TV 2-serien «Frikjent».

Serien, som er TV 2s hittil største dramasatsing, har gått såpass bra at serieskaperne allerede er godt i gang med å jobbe på oppfølgeren, «Skyldig» – som nå har fått produksjonstilskudd på 16,7 millioner kroner fra Norsk filminstitutt.

Filter kan i dag eksklusivt vise de første bildene fra innspillingen, som startet tidligere denne måneden.

Vi er enormt glade for suksessen vi har opplevd med «Frikjent». Planene om en oppfølger har lenge ligget i kortene. Jeg er også veldig glad for at støtten nå er doblet i forhold til sesong én, så vi virkelig kan få laget slagkraftig drama, sier produsent Brede Hovland til Filter.

I «Skyldig» vil vi følge Aksel Borgen på innsiden av fengselsmurene i Ila fengsel, der han soner en lengre dom. Nøyaktig hva han nå er dømt for vil ikke serieskaperne ut med – det er altså ikke sikkert at dette er knyttet til drapet på Karine i «Frikjent».

Alle foto: Christian Raabe / Miso Film
Bilde fra «Frikjent»-oppfølgeren «Skyldig». Alle foto: Christian Raabe / Miso Film

Uten at vi skal røpe for mye, ligger det i oppfølgernavnets natur at det skjer saker og ting utover i «Frikjent» som ikke er helt heldig for Aksel, sier Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache Wiig, som har jobbet med ideen til «Skyldig» i lang tid allerede.

– Vi var på et seminar med dokumentaravdelingen i Sveriges Television for et års tid siden, der serieskapere ble oppfordret til å skildre deler av samfunnet vi ellers ikke ser så mye til. Det har vi tatt på alvor, og når vi ser hvor godt det kan gjøres i «Orange is the New Black», så er jo det veldig inspirerende, sier de to manusforfatterne.

Foreløpig vet vi lite om hvem som skal spille mot Nicolai Cleve Broch i «Skyldig», og om vi vil møte flere kjente fjes fra «Frikjent». Serieskaperne kan imidlertid avsløre at seriens Aksel vil få selskap av en navnebror i fengselset – nemlig Aksel Hennie.

– Det er utrolig spennende å la de to gutta møtes igjen i disse rammene. Vi så jo allerede i «Uno» at de har et unikt samspill selv som kriminelle, sier Hovland – og hinter litt om hva vi kan ha i vente:

– Tilværelsen som innsatt i en høyrisikoanstalt er nødvendigvis svært krevende og tøff, både fysisk og psykisk. Men det er også en veldig ensom tilværelse – noe som åpner for nye dimensjoner i samspillet mellom Cleve Broch og Hennie. De har allerede vært innom Skien kretsfengsel for research.

OPPDATERING: Hihi!