Skuespiller Oscar Isaac har stilt opp for filmjournalistene for å promotere Vincent Van Gogh-dramaet «At Eternity’s Gate», der han spiller Paul Gauguin.

Sikkert en fin film! Men er man Oscar Isaac forlater man ikke et intervju uten å måtte fortelle noe om Star Wars, der den Guatemala-fødte amerikaneren spiller den munnrappe motstandskjemperen Poe Dameron.

Og i et kort sitat til IndieWire leverer han en interessant liten oppdatering om neste års «Star Wars Episode IX» (eller SWIX, som vi skientusiaster liker å kaller filmen), som er under innspilling med J. J. Abrams som regissør:

– Måten vi filmer på nå er løsere enn det har vært de siste to gangene, sier han, og klargjør ifølge filmmagasinet at regissøren har åpnet for mer improvisasjon på settet.

– Det føles som en lettelse å komme på settet å føle at «å ja, vi kan prøve ut ting». Det er et vitnesbyrd om at J. J. er tilbake og at han føler seg sikker. Det er mindre press på at vi skal få det riktig. Vi prøver bare å lage en god film og ha det skikkelig gøy mens vi gjør det, sier Isaac.

«Cassavettes in space»

Selv om det får innspillingen av «The Last Jedi» og «The Force Awakens» til å høres ut som alt annet enn drømmescenarier, er jo dette oppløftende nyheter – skuespillere som får rom til å leke med rollefigurene pleier hvertfall å fremheve det som en suksessfaktor når en film er blitt bra.

Flere av de beste øyeblikkene i filmserien er dessuten blitt til som en følge av at folka foran kamera frigjorde seg fra manuset og fant på ting i farten – det mest kjente eksempelet er selvsagt Harrison Fords tørre I know etter prinsesse Leias kjærlighetserklæring i «The Empire Strikes Back».

Faktisk er det så stor aksept for skuespillernes mer eller mindre gode innfall på Star Wars-settet nå om da’n, at Isaac spøkefullt omtaler filmen som «Cassavettes in space» – med referanse til filmskaperen John Cassavettes, anerkjent som en pionér når det gjelder å la skuespillere uttrykke sine egne tolkninger av figurene de gestalter.

Men den nye innfallsvinkelen oppleves likevel helt naturlig, ifølge Isaac.

– Ofte er det slik at du må finne en måte å gjøre ting levende på, men denne gangen er det motsatt. Det er ikke nødvendig å smugle inn noe, sier han til IndieWire.

Byr på nye Star Wars-skuespillere

«Episode IX» vil by på et etterlengtet gjensyn med Billy Dee Williams i rollen som Lando Calrissian – i tillegg til en rekke skuespillere som er ferske i Star Wars-sammenheng, ikke minst Matt Smith fra «Doctor Who» og «The Crown», og Keri Russell fra «The Americans».

Hvis alt går etter planenn kommer filmen på kino 20. desember neste år – på det tidspunktet har vi kanskje allerede fått oppleve den kommende strømmeserien fra Star Wars-universet, «The Mandalorian».