Jeg vet ikke med deg, men store deler av min  dvd-samling er i hvert fall anskaffet på vei ut av leiebutikken, der brukte dvd-er har vært solgt for en billig penge i støvete kasser.

Men leiemarkedet er jo som kjent i endring, filmbransjen omstiller seg, og muligheten for å kjøpe brukte dvd-er blir det nå slutt på.

Norges største distributør SF Norge – som også distribuerer titler fra 20th Century Fox, Disney og Sony – har nemlig bestemt at det ikke lenger skal være lov å selge fysiske eksemplarer av deres titler som tidligere har vært brukt til utleie. I stedet skal eldre filmer sendes tilbake til distributør og ødelegges, melder fagbladet Release.

Sveinung Vikeså i SF Norge sier til Release.no at årsaken er at mange butikker har hatt for mye fokus på salg av bruktfilm og for lite fokus på leie.

– Bruktfilmsalget skulle være en anledning til å kvitte seg med overskuddsfilm i rolige former og ikke noe man skulle ha fullt fokus på, samtidig som leie og nysalg ble tonet ned, sier Vikeså til magasinet.

SF Norges avdelingsleder for film sier at han ønsker at salg av dvd-er bør konsentreres om filmer som er nye, mens leiefilm er et separat marked.

– Ting blir feil når stadig noen skal tøye grensene til det ytterste. Jeg håper forhandlerne nå tar tak i dette sammen med oss, og lager butikkene om til flotte fagbutikker som både har leie og salg som fokus. I tillegg til at de også selger andre ting som forbrukerne måtte ønske, sier Vikeså.

SF Norge har ifølge Release 50 prosent av leiemarkedet, men Vikeså har også fått positive tilbakemeldinger fra andre distributører som ønsker å sette en stopper for bruktfilmsalget.

 

For ordens skyld: Comoyo Filter er en blogg tilknyttet Video on demand-tjenesten Comoyo, heleid av Telenor.