For noen som har vokst opp med hodet delvis inni en datamaskin, er sci fi-romanen «Ready Player One» av Ernest Cline lystig lesning.

Nå er også sjansene til for at den futuristiske skattejakten kan bli en lystig filmopplevelse, ettersom Steven Spielberg ifølge THR har takket ja til å regissere filmatiseringen.

– Vi hadde en rekke historiske samarbeider gjennom 80- og 90-tallet, og vi har lenge ønsket ham tilbake. Når det gjelder «Ready Player One» har vi alltid følt at Steven var drømmeregissøren for prosjektet, sier Warner Bros-president Greg Silverman.

Hvorfor passer så Spielberg så godt til dette prosjektet? Jo, hør her:

I boka blir vi dratt inn i en ikke altfor fjern framtid, der verden takket være altfor mange år med fattigdom, overbefolkning, forurensing og naturkatastrofer er blitt et passe bedritent sted å leve.

Kanskje er det derfor ikke overraskende at folk søker tilflukt i virtuelle verdener, som takket være store teknologiske framskritt er blitt like naturtro som det vi ellers ser rundt oss.

vr

I den virtuelle verdenen «Oasis», skapt av den søkkrike gründeren James Halliday, kan folk gjøre akkurat hva de vil. Når Halliday dør, har han forberedt en omfattende og svært intrikat skattejakt gjennom den virtuelle verdenen – der førstemann som løser gåtene får arve hans enorme formue.

Som den nostalgikeren Halliday var, består store deler av skattejaktens gåter av elementer hentet hans barndoms nerdekultur fra 80-tallet – det være seg arkadespill, rollespill og filmer av nettopp det kaliberet som Steven Spielberg slo gjennom med i sin tid.

Da undertegnede intervjuet forfatter Ernest Cline om de mulige filmplanene som allerede svirret da boka ble gitt ut, var han optimistisk:

– Jeg kan si så mye som at Warner Bros. er veldig ivrige, og at de ser for seg en episk høybudsjettsfilm med et bredt nedslagsfelt. Jeg synes naturligvis det er veldig spennende å se boka mi komme til liv på et så høyt nivå, fortalte Cline i 2010.

Han fryktet heller ikke at filmskaperne vil «fordumme» historien, som er gjennomsyret av temmelig intrikate nerdereferanser:

– Warner Bros. lagde også «Harry Potter»-filmene, som klarte å tiltrekke seg et stort publikum samtidig som de var tro mot kilden og de mange fansene av bøkene. Det er ikke lett å gjøre, men jeg tror det kan bli gjort.

klatring

Så skal man selvfølgelig ta med i beregningen at Spielberg takker ja til langt flere prosjekter enn han faktisk klarer å gjennomføre. For tida er han svært opptatt med spionfilmen «Bridge of Spies» (som skal ut til høsten), som handler om CIA-piloten Francis Gary Powers som ble skutt ned over Sovjet på vei til Bodø.

I tillegg har han flere prosjekter på gang, blant annet en filmatisering av Roald Dahls «SVK», det blir stadig snakket om en femte «Indiana Jones»-film, og han er også ment å regissere en film om krigsfotografen Lynsey Addario.