Her om dagen fikk jeg sett Ben Afflecks nye film, «Argo». Eller «Operasjon Argo» som den for enkelhetens skyld heter på norsk. Og for en film det er! Spennende som «München», morsom som «Get Shorty», overraskende som slutten på «Dexter» sesong 4 og enda mer vellaget enn Ben Afflecks to første filmer, «Gone Baby Gone» og «The Town».

«Operasjon Argo» handler om de dramatiske dagene da den amerikanske ambassaden i Teheran ble stormet og okkupert av de revolusjonære tilhengerne til Ayatollah Khomeini, og en av tingene jeg liker best ved «Operasjon Argo» er hvordan Teheran blir brukt som kulisse.

I motsetning til «Homeland», hvor Beirut fremstilles som et skittent terroristreir foran den atmosfæriske og magiske byen det er (med et unntak av helgens opptøyer, jada), tar Ben Affleck Teheran på alvor. De mektige fjellene rundt byen danner en lekker visuell ramme under filmens flysekvenser, velkjente Azadi Tower får en prominent plass i starten av filmen.

Selv om «Operasjon Argo» ikke er filmet i Teheran, får jeg samme følelse fra filmen som de gangene jeg selv har besøkt byen. Gleder meg til bonusmaterialet på DVD-en som forteller meg hvordan de fikset det.

Så for å hylle Ben Affleck og «Operasjon Argo», har jeg laget en uhøytidelig oversikt over mine favorittsekvenser fra Midtøsten på film.

Først tre filmer som er gjort på location i Midtøsten:

 

«Indiana Jones og det siste korstog», fra Petra i Jordan

Petra er et av de rareste og vakreste stedene på kloden. Det er en by hugget ut av stein sør i Jordan, og den eldgamle byen ble oppdaget først på 1800-tallet. Scenen hvor byen utgjør fiktive The Valley Of The Crescent Moon i den tredje Indiana Jones-filmen er så episk at man mister pusten, og er kun slått av å besøke stedet selv.

 

«The Spy Who Loved Me», fra Kairo i Egypt

Roger Moore er alltid fjasete og tørrvittig som James Bond, men jeg synes han kler godt Kairos mystikk. Pyramidene er den ultimate klisjé å bruke, men akkurat som Jean-Michel Jarre fikk det til å funke, klarer James Bond å gjøre Giza-området til en naturlig kulisse for Hennes Majestets viktigste agent. Denne bysekvensen er også feiende flott:

 

«Spy Game» fra Beirut i Libanon

Robert Redford og Brad Pitt i storform i denne litt glemte spionklassikeren fra 2001. Nathan Muir (Redford) rekrutterer Tom Bishop (Pitt), mens 1985-scenene fra et krigsrammet Beirut er atmosfæriske, dramatiske og troverdige. Jeg blir aldri lei denne filmen eller denne Beirut-sekvensen.

 

Så tre filmer som er filmet litt andre steder:

 

«Lebanon» fra Sør-Libanon og Israel, filmet i Israel

Denne filmen om en soldat og hans døgn inni en tanks fikk mye oppmerksomhet for noen år siden. Og vel fortjent, måten den formidler krigens meningsløshet og klaustrofobi og frykt er både vondt å se på og fascinerende. Filmet i Israel, som så mange andre filmer som later som man er i Libanon, Syria eller andre steder i Midtøsten.

 

«Body Of Lies», fra Amman i Jordan. Filmet i Marokko

På samme måte som Petra er et av verdens vakreste steder, er Amman en av verdens styggeste hovedstader. I hvert fall av de jeg har vært i. Byen er i praksis en overgrodd landsby, og med unntak av et rått amfiteater har byen fint lite å by på. Med mindre du er CIA-agent og heter Leonardo DiCaprio, selvsagt! DiCaprio og regissør Ridley Scott bruker nemlig Ammans kalde, kjipe, uhistoriske vibb strålende i «Body Of Lies», denne heseblesende spionfilmen fra noen år tilbake.

 

«Lawrence Of Arabia», fra blant annet Aqaba i Jordan og Damaskus i Syria. Filmet i Spania og England og litt rundtom

Av og til drømmer jeg om å kjøpe meg en egen kinosal bare for å se «Lawrence Of Arabia» alene, hver dag. Makan til storslagen film skal man lete lenge etter. Historien om T.E. Lawrence og hans episke slag i Midtøsten under første verdenskrig er så bredt fortalt og pompøst filmet at det er som å bevitne historie. «Lawrence Of Arabia» fyller forresten 50 år 10. desember, og i den anledning er det kommet en lekker nyutgave på dobbel Blu-ray. Sjekk her: