Det er litt som «Oceans Eleven… i Nazi-Tyskland!». Eller «Inglourious Basterds møter Gretne, gamle gubber»!

Vi vet ikke nøyaktig hvordan pitchen forløp da George Clooney solgte inn «The Monuments Men» til studioene, men nå er i hvert fall filmen på vei ut – og den første traileren bærer bud om en overraskende munter tone tatt i betraktning et i utgangspunktet alvorlig tema.

Og topp, når man først har Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman og Bob Balaban i samme film (samt Cate Blanchett, Jean Dujardin og Hugh Bonneville) bør man også ha rom for endel snappy dialog.

Filmen er veldig løselig basert på en bok ved samme navn av Robert M. Edsel, og forteller den sanne historien om hvordan en gruppe spioner jobbet for at noen av verdenshistoriens viktigste kunstverk – blant dem verk av Leonardo Da Vinci og Michelangelo – ikke skulle bli ødelagt av gærne nazister.

Clooney spiller George Stout, som i virkeligheten jobbet som konservator ved Harvard’s Fogg Art Musem da krigen brøt ut, og som ble en lederskikkelse for gruppa. Matt Damons rollefigur heter James Rorimer, som først var en ekspert ved Metropolitan Museum of Art (og som seinere ble direktør ved samme institusjon).

Blanchetts karakter tilhører den franske motstandsbevegelsen.

Sorry.

«Monuments Men» har uansett norsk releasedato 7. februar til neste år.