«Hodejegerne»-regissør Morten Tyldums kommende «The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch er ikke vist offentlig ennå, men allerede nå kan man si med rimelig sikkerhet at den vil være med i neste års Oscar-kappløp.

Mektige Harvey Weinstein kjøpte de amerikanske rettighetene for rekordsummen 43 millioner kroner i februar, og nå har han omsider bestemt seg for utgivelsesdato for filmen i USA.

Det skjer 21. november, noe som ytterligere understreker ytterligere at Weinstein kommer til å satse på Tyldum opp mot Oscar.

kontiki
Harvey Weinstein (til høyre) med «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Høsten er nemlig tida da alle de amerikanske distributørene normalt sett slipper filmene de satser på at har sjansen på en statuett eller tre.

Samtlige av filmene som ble nominert til Oscar for beste film i år ble for eksempel sluppet i USA mellom oktober og desember, og i løpet av de ti siste årene er det bare to filmer («Crash» og «The Hurt Locker») som har hatt premiere på et annet tidspunkt enn høsten.

Årsaken er at filmene som slippes på dette tidspunktet har momentum og er friskt i minnet til akademimedlemmene når de skal nominere sine favoritter.

At «The Imitation Game» kommer til å bli Harvey Weinsteins store satsing foran neste års Oscar lå i kortene allerede da han kjøpte inn filmen fra Berlin.

Weinstein har via sine selskaper Miramax og The Weinstein Company vært en av de fremste Oscar-garantistene de siste 20 årene.

Siden 1990 har han over 300 nominasjoner på samvittigheten, og i fjor fikk han deler av æren for å at «Kon-Tiki» ble nominert.

Morten Tyldum (til venstre), Alan Turing til høyre.
Morten Tyldum (til venstre), Alan Turing til høyre.

«The Imitation Game» handler om den britiske matematikeren og dataforskeren Alan Turing, som spilte en avgjørende rolle for å knekke den tyske krypteringsmaskinen Enigma under 2. verdenskrig.

Etter krigen var han med på å konstruere en av de tidlige elektroniske programmerbare digitale datamaskinene — men historien om Turing fikk dessverre ikke en lykkelig slutt.

I 1952 ble han nødt til å innrømme at han var homofil, noe han ble tiltalt for, og han mistet også sikkerhetsklareringen. Dessuten ble han satt på en hormonkur, som ga uheldige kroppslige bieffekter (blant annet utviklet han bryster).

Han døde av cyanidforgiftning, og et halvspist eple med cyanid i ble funnet ved siden av ham. Det ble seinere sagt at Apples eplelogo var til ære for Turing (mens mennesker som stod Turing nær sa at selvmordsmetoden var inspirert av favorittfilmen «Snøhvit og de syv dverger»).

Tyldum har også fått med seg et stjernelag til filmen – skuespillerlista inkluderer sterke navn som Benedict Cumberbatch, Mark Strong og Keira Knightley.

William Goldenberg, som vant Oscar for «Argo» i fjor etter å ha vært nominert tre ganger tidligere, skal klippe filmen, mens Clint Mansell («Black Swan», «Requiem for a Dream») er hentet inn som komponist.