Netflix

Se «Mindhunter» (serie 2016-19).

Ny sesong av dramaserien om FBI-agenter som jobber med å forstå psyken til seriedrapsmenn – ofte et essensielt element i å avsløre og pågripe dem.

«Mindhunter» har toppnavn som David Fincher og Charlize Theron på produsentsiden, og det merkes. Første sesong var en av høydepunktene i serieåret 2016 – mørk, fascinerende og lærerik.

De tre første episodene av den nye sesongen er regissert av Fincher selv, og det er påfallende hvor stilig og «kinofilm-aktig» det er – rent visuelt. Heldigvis er det også godt skrevet, for dette er en serie som i stor grad handler om mennesker som sitter i møterom og prater. Et lite mesterstykke at det ikke blir tørt og kjedelig.

Etter at noen løse tråder fra første sesong er plukket opp og knyttet sammen, flytter sesong 2 fokus over på en rekke barn og voksne i Atlanta i Georgia i 1979, 1980 og 1981. Spørsmålet er om drapene kan ha noen sammenheng, på tross av at de tilsynelatende er motivert og utført på forskjellig vis.

Dette er drama som ligger tett opp til virkeligheten. Saken det dreier seg om, ble aldri løst, men gjenopptatt tidligere i år i lys av utviklingen innen DNA-teknologi.

Vil du heller se…

Noe muntrere? «Glow» (serie, 2017-19). Tredje sesong om wrestling-damene i LA på 80-tallet lover meget bra.

Dokumentar? «The Family» (serie, 2019). Om mektig, religiøs leder i USA – med noen overraskende koplinger til Norge.

Thriller? «La Casa de Papel» (serie). Tredje sesong av Netflix’ største ikke-engelskspråklige seersuksess.

HBO Nordic

Se «Succession» (serie 2018-19).

Sesong 2 har hatt premiere! Dermed får vi fortsettelsen på sagaen om familien bak det mektige (fiktive, Murdoch-liknende) medieimperiet Waystar Royco.

Siden patriark Logan Roy har mildt sagt skrantende helse er det «Game of Thrones»-aktig maktkamp på alle fronter.

Både Roys barn, venner, uvenner, nye kone, barnas ektefeller og mer perifer slekt er dedikert til kampen om posisjonene og pengene som kommer i spill den dagen den utrivelige gammer’n trekker sitt siste åndedrag.

Disse rollefigurene befinner seg overalt på skalaen fra slu og utspekulerte til kløktige og arbeidsomme til bortskjemte, late og komplett evneveike – uten at det sier noe om hvem som til slutt trekker det lengste strået.

Det ligger en deilig, skadefro tilfredsstillelse i å se de rike og priviligertes dysfunksjonelle familieliv bak fasaden, og det er nok replikk-gull her til at folk som trenger å fylle opp sitt personlige arsenal av blodige fornærmelser bør ha med notatblok foran tv-skjermen.

Vil du heller se…

Lun humor? «Gøsta» (serie, 2019). Om mannen som bare vil være snill og god, og hvilke komplikasjoner det medfører.

Skrekk med en tvist? «The Sixth Sense» (film fra 1999). 90-tallsklassiker som står seg hvis du (utrolig nok) ikke har fått den spoilet.

Noe skikkelig mørkt? Se «Euphoria» (serie, 2019). Ungdomsserien som er så nihilistisk at den burde ha 30-årsgrense.

Viaplay

Se «The Office US» (serie 2005-13).

Viaplay byr nå på samtlige ni sesonger av den amerikanske remaken av Ricky Gervais’ gjennombruddsserie.

Helt siden den amerikanske «The Office» begynte å få skikkelig dreis på ting, jeg vil si det skjedde en gang tidlig i sesong 2, har det vært mye debattert om dette faktisk kan være en remake av en skikkelig god serie som er -bedre- enn originalen.

Uten å ta standpunkt til akkurat det er det enkelt å slå fast at dette er sitcom-gull vel verdt et gjensyn.

Å plassere Steve Carell i hovedrollen var en genistrek, men dette er ikke noe enmannsshow. Flere av karakterene får her utvikle seg i lange buer og spille på et langt større register enn bifigurene i Gervais-serien.

I tillegg til å levere sprutlatter-øyeblikk på bånd, ble det dermed mulig å skape noen geniunt rørende øyeblikk, også.

Vil du heller se…

Hiphop-komikk? Se «Atlanta» (serie 2017-18). Donald Glovers dramakomedie om to fettere som prøver å slå seg opp på rap-scenen i den amerikanske storbyen.

Guilty pleasure? Se «Frustrerte fruer» (serie 2004-11). Alle åtte sesonger av en av forrige tiårs mest populære serier.

En bittersøt film? «Juliet, Naked» (2018). Popmusikk, nostalgi, motvillig modnende menn og kvinnene som må utholde dem: Klassisk Nick Hornby, dette.

NRK TV

Se «Neon Bull» (film fra 2016).

En surrealistisk og fargerik filmopplevelse fra Brasil.

Iremar (Juliano Cazarré) drømmer egentlig om å bli moteskaper, men er låst i et hardt og monotont liv på et omreisende rodeo, der et broket kollegium må fylle rollen som familie og nettene tilbringes i samme sovevogn som oksene.

Drømmen om å bli moteskaper holdes likevel i live, på et vis – Iremar får nemlig fantasere opp strippe-kostymer til en kollega.

Filmens manus fortjener kanskje ikke de største superlativene, men det ferdige produktet løftes flere hakk av en Marlon Brando-aktig, karismatisk hovedrolleinnehaver og minst en scene – om et mislykket forsøk på melke sperm av en premiehingst – som du sent vil glemme.

Det er også en sex-skildring her som ville fått telefonlinjene til å gløde på Marienlyst hvis denne filmen hadde vært mandagsfilm i lineær-alderen. Du er herved advart.

Vil du heller se…

Krim? Se «Blodsbånd» (serie, 2018). Mørke familiehemmeligheter i intens spenningsserie fra Irland.

Dokumentar? «Bjarne vil ikke på film» (2018). Snurrig liten historie om et gryende vennskap mellom en ung, polsk filmskaper og en inneslutta norsk sauebonde.

Heltemodige finner? Se «Usynlige helter» (serie fra 2019). Finske diplomater redder folk i Santiago når Pinochet tar makta i 1973.

TV 2 Sumo

Se «Hjerteslag» (serie, 2019).

Ny, norsk dramaserie i moderne, nettvennlig format (korte episoder, foto egnet for mobilskjerm), men med et evig aktuelt tema: Ungdom, sex og kjærlighet.

Ung og passe ansvarsløs studine møter en sjarmerende livstrøtt gutt på byen, og snart har en livmor fått en beboer. Livet blir med ett mer komplisert.

Om ikke dette får deg til å kaste deg over fjernkontrollen, gjør kanskje casten det.

I hovedrollen finner du nemlig Norges kanskje hotteste filmstjerne akkurat nå – Thea Sofie Loch Næss, verdensberømt som Skade i ‹The Last Kingdom». Også motspiller Vegard Enger er et talent utenom det vanlig, som demonstrert i «Kompani Orheim» for noen år siden.

Vil du heller se…

Western? «The Son» (serie, 2018). Pierce Brosnan er oljemogulen som vokste opp blant urbefolkningen.

Musikk-doku? «Wu Tang Clan: Of Mics And Men» (miniserie). Grundig og godt om nittitallets store hiphop-helter.

Storfilm? Se «Dunkirk» (film fra 2017). Mesterregissør Christopher Nolan forteller historien om da 400 000 britiske soldater ble evakuert fra Frankrike i starten av Den andre verdenskrig.