«Brave» («Modig» på norsk) er Pixars første film med en kvinnelig hovedrolleinnehaver (i den grad du kan tildele kjønn til roboter, leketøy og biler). På høy tid, vil vel de aller fleste mene.

Man skal naturligvis være forsiktig med å knytte hovedpersonens kjønn til en films grad av suksess, men likevel tar vi helgens gode tall for filmen i USA som enda et klart tegn på at verdens små og store filmelskere slett ikke har noe problem med en kvinnelig animasjonshelt (noe Disney forsåvidt også har vist ved en rekke anledninger).

I løpet av tre dager spilte «Brave» nemlig inn 66,7 millioner dollar, et par millioner mer enn Pixars forrige film «Cars 2» og femte mest av Pixars totalt 13 filmer til nå («Toy Story 3» har rekorden med 110 millioner dollar i åpningshelgen).

«Brave» er en fortelling om prinsessen Merida, en fantastisk bueskytter med vilt, krøllete hår, som nekter å følge sin mors og fars ønske om å gifte seg. Av traileren kan man kanskje få inntrykk av at dette er en litt tradisjonell opprørsk-prinsesse-historie, men ifølge amerikanske anmeldere tar historien flere overraskende og dype vendinger.

Norgespremiere blir 31. august.

Langt verre på amerikanske kinoer gikk det dessverre for «Abraham Lincoln: Vampire Hunter», som bare spilte inn 16,5 millioner i løpet av åpningshelgen. Filmen, som er basert på Seth Grahame-Smiths bok ved samme navn, er regissert av russiske Timur Bekmambetov.

Vi tippet at filmen kom til å få det tøft da den usensurerte traileren ble sluppet, ikke minst fordi den så ut til å ta seg selv altfor alvorlig med sine velkoreograferte voldsscener og massive blodsprut.

Her hjemme er det «Snow White and the Huntsman» som topper kinolista, med litt i overkant av 10 000 besøk i løpet av helgen.