• Lei «Miss Bala» her

Denne prisvinneren var Mexicos offisielle Oscar-bidrag som fjorårets beste utenlandske film, og har fått mye ros på festivaler rundt om i verden. En grim skildring av hvordan narkokartellene har kuppet kontrollen over hele Mexico, sett gjennom øynene på en naiv skjønnhet. Dopsalg er en business som angivelig har en årlig omsetning på 25 milliarder dollar i Mexico, og frem til filmen ble laget i fjor hadde 36.000 mennesker mistet livet i narkokrigene der.

Siden den gangen har antallet drepte økt til rundt 55.000. Situasjonen er helt ute av kontroll, og gjør ingen tegn til å bedre seg.

Vår guide inn i denne verdenen er Laura Guerrero (Stephanie Sigman). En fattig ungjente fra et utkantstrøk i Baja California, Tijuana – som melder seg på skjønnhetskonkurransen «Miss Bala» sammen med bestevenninnen Suzu. De lever i en verden der skuddvekslinger, drap og dop er dagligdags, og den sleske misseutdelingen er en av deres ytterst få sjanser til å rømme fra fattigdommen. En mikroskopisk sjanse, men i alle fall nok til å holde drømmen om et nytt liv levende.

Suzu blir borte i mengden under et gjengoppgjør på den provisoriske nattklubben Millennium, og er muligens en av de tolv personene som blir drept under de heftige skuddvekslingene. Laura klarer å hoppe ut av et sidevindu, og prøver desperat å finne bestevenninnen – men Suzu er sporløst borte. Morgenen etter tar Laura kontakt med en tilfeldig politimann på gata, og bønnfaller ham om hjelp. Alt den korrupte politimannen gjør er å kjøre henne rett til gjengen som angrep nattklubben: narkokartellet «La Estrella».

Laura blir lempet inn i en svart varebil med hette over hodet, og får audiens med gjenglederen Lino Valdez (Noe Hernandez). Han lover å hjelpe henne med å finne Suzu, men først må Laura gjøre ham en tjeneste. Hun er ikke akkurat i en posisjon til å si nei. Laura får beskjed om å kjøre en bil til et bestemt sted, og parkerte foran den amerikanske ambassaden i Baja California. Senere viser det seg at det er tre lik stappet i bagasjerommet, deriblant to politifolk.

Krigen mellom byens få hederlige politimenn og kartellet trappes opp, og Laura har hjelpeløst blitt en del av den. Lino er så fornøyd med innsatsen til Laura at han får henne inn i som finalist i skjønnhetskonkurransen. Den er som alt annet i Mexico korrumpert, falsk og rigget av kriminelle krefter. I en mer tradisjonell film hadde vi lurt på hvorfor i alle helvetes dager Laura ikke prøver å stikke av så fort sjansen byr seg, eller kjemper tilbake mot disse skurkene – men fra Lauras perspektiv er kartellet allmektig, og Lino har total kontroll over henne.

«Miss Bala» består til stor del av lange tagninger fra Lauras perspektiv, så vi får aldri vite noe mer om hendelsene enn det hun gjør. Enkelte ting som skjer i filmen er omtrent like desorienterende for tilskueren som for Laura. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på hva som skjer de siste minuttene, men poenget er å etterlate oss like fortumlet, forvirret og usikker som hun er. Laura er en passiv, sjokkskadet hovedperson, som går rundt i en døs som et dyr på vei til slaktehuset.

Regissøren Gerardo Naranjo har i flere intervjuer gjort det klart at Laura representerer folk flest i Mexico, og at han lagde filmen for å uttrykke frykten han selv føler. «Miss Bala» gjør en effektiv jobb med å gjenskape uvissheten som befolkningen lever under; der man aldri kan være helt sikker på hvem man kan stole på, mens de korrupte myndighetene stadig spiller på lag med narkokartellene. Naranjo tegner et veldig dystert, pessimistisk bilde av hverdagen i Mexico, noe som har skapt store kontroverser i hjemlandet.

«Miss Bala» er løst basert på virkelige hendelser, og inspirert av skjønnhetsdronningen Laura Zuniga – som i 2008 ble arrestert sammen med sju kartellmedlemmer, 53.000 dollar i kontanter og en masse våpen. I motsetning til filmens Laura var Zuniga allerede en kjent fotomodell i hjemlandet da skandalen startet, og hun tok muligens en litt mer aktiv del i de kriminelle aktivitetene. Her er noen klipp med virkelighetens Laura, deriblant nyhetsopptak fra arrestasjonen:

Zuniga hevdet at hun ikke ante at kjæresten Ángel Urquiza var en av lederne av narkokartellet Juarez, og myndighetene klarte ikke å finne definitive beviser på at skjønnhetsdronningen var innblandet. Hun ble sluppet fri etter førti dager i fengsel, og har nå gjenopptatt modellkarrieren. Så i motsetning til filmens Laura har hun klart å komme seg ut av marerittet uten å få hele livet ødelagt. Dette er mer et smalt «arthouse»-drama enn en eksplosiv thriller, men «Miss Bala» har noen velkoreograferte actionsekvenser som kunne ha vært tatt rett ut av en Michael Mann-film. Bare sjekk ut denne scenen, som ble filmet i en sammenhengende tagning:

«Miss Bala» har en intensitet som gradvis strammer grepet, så hvis du er i besittelse av en smule tålmodighet er dette skikkelig severdige saker. Virkelig velregissert, knakende bra spilt (særlig av filmdebutanten Stephanie Sigman) og totalt troverdig hele veien. Så ja, definitivt anbefalt!

Sånn til slutt, her er en rask «behind the scenes»:

  • Lei «Miss Bala» her