Norsk filminstitutt har åpnet pengesekken igjen, og gitt støtte til fire nye tv-serier.

Et par av dem hadde vi hørt om tidligere, men «Valkyrien» (produsert av Tordenfilm) var ny for oss. Den følger en lege kalt Ravn, som driver en illegal underjordisk klinikk der han behandler kriminelle og utskudd som ikke kan dra på vanlige sykehus.

I tillegg har han en kone som er døende, og som han vil forsøke å redde. Låter i hvert fall som et uvanlig premiss, som NFI har såpass tro på at de har bevilget ti millioner kroner. Regi er ved Erik Richter Strand («Sønner»), som også har skrevet manus sammen med Thomas Seeberg Torjussen («Koselig med peis», «Sønner»). Serien skal vises på NRK.

Den største potten (12 millioner kroner) går til «Nobel», som vi har meldt om tidligere – en tv-serie med handling knyttet opp mot norsk krigføring i Afghanistan.

Vi følger eks-soldaten Erling, som knivstikker en afghansk mann på åpen gate i Oslo. Tilsynelatende gjør han dette for å redde en kvinnes liv, men sannheten er ifølge NFIs forhåndsomtale mørkere, og handlingen får storpolitiske konsekvenser.

Blant serieskaperne er regissør Per-Olav Sørensen («Kampen om tungtvannet», «Halvbroren») og manusforfatterne Mette Bølstad («Kongen av Bastøy», «Den siste revejakta», «Halvbroren») og Stephen Uhlander.

Mer?

Ok da, siste sesong av «Dag» får to millioner kroner – fullt fortjent, men den har jo vært under innspilling en stund allerede.

I tillegg får «Det tredje øyet» en andre sesong, med hjelp av 3,5 millioner støttekroner.