Norsk filminstitutt har i dag åpnet lommeboka for en rekke tv-serier og kinofilmer. Blant tv-seriene som får mest, er Jo Nesbøs «Okkupert» med 9,7 millioner kroner og «Halvbroren»-regissør Per-Olav Sørensens dramaserie «Kampen om tungtvannet» med 11,7 millioner kroner.

LES OGSÅ: «Birkebeinerne» får grønt lys – Nils Gaup tar over for Tommy Wirkola

«Kampen om tungtvannet» produseres av Filmkameratene for NRK, og handler som navnet antyder om de alliertes innsats for å ødelegge tungtvannsproduksjonen ved Rjukan under andre verdenskrig.

Mens det er laget en rekke skildringer i bok- og filmform om nettopp disse aksjonene, vil tv-serien ifølge beskrivelse fra NFI tilnærme seg hendelsene på en rekke forskjellige måter:

• Historien om den tyske nobelprisvinner i fysikk Werner Heisenberg som får i oppgave å utvikle atombomben for nazistene
• Historien om Leif Tronstad, kjemiprofessor og major og som med sin kunnskap om kjernefysikk og tungtvannsproduksjonen ved Rjukan var sentral i å advare de allierte og planlegge sabotasjeaksjonene
• Historien om de mest sentrale sabotørene som gjennomførte aksjonene
• Historien om Norsk Hydro som produserte tungtvannet for tyskerne

– Kampen om tungtvannet var er en viktig hendelse i Norge under andre verdenskrig. Det er fortsatt mange historier rundt dette som ikke er fortalt, og jeg har stor tro på at Filmkameratene og Per Olav Sørensen skal gjøre Kampen om tungtvannet meget severdig, sier Ivar Køhn, direktør for Utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt i en pressemelding.

«Kampen om tungtvannet» har et totalbudsjett på 75 millioner kroner, og lages i samarbeid med SF, snake Sebasto Film og britiske Headline Pictures. Manus er skrevet av Petter Rosenlund, som blant annet har jobbet med «Varg Veum», «Thomas P.» og «Kodenavn Hunter».

Sabotørene under tungtvannaksjonen. Foran fra venstre: Jens Anton Poulsson, Leif Trondstad, Joachim Rønneberg. Bak fra venstre: Hans Storhaug, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Claus Helberg og Birger Strømsheim. Foto: Norsk Industriarbeidermuseum

«Okkupert» er på sin side basert på en originalidé av Jo Nesbø, og skal utspille seg i et Norge som ikke ligger så langt unna fram i tid. Vi har tidligere skrevet om at Nesbø jobbet med serien, som nå er tildelt 9,7 millioner at totalbudsjettet på 80 millioner kroner.

I serien skal vi få se hva som skjer med folket i et land når det okkuperes. For å sitere pressemeldingen: «Er det hold i teorien om at hvis du lar innbyggerne beholde livsstil, materielle goder, fysisk trygghet og en følelse av «rimelig frihet» – vil deres motstandsvilje da være minimal?»

Etter at Nesbø skrev de første episodene til serien i 2008, er det opprettet et «writers room» som (fulgt av Nesbø selv) har jobbet med serien etter en amerikanske modell med tre forfattere: Karianne Lund, Jan Trygve Røyneland og hovedforfatter Harald Rosenløw Eeg.

Konseptuerende regissør er Erik Skjoldbjærg, men flere regissører vil bli involvert.  Harald Rosenløw Eeg og Marianne Gray («Hodejegerne») deler på det kunstneriske ansvaret for serien, som produseres av Yellow Bird Norge – den norske avdelingen av det opprinnelig svenske selskapet som står bak suksesser som «Millennium»-trilogien og Wallander-serien.

– Ideen til denne serien er fascinerende og skremmende. Og jo mer man kommer inn i historien, jo mer skremmende blir den i sin overbevisning. Dette er et veldig spennende prosjekt som man med god grunn kan ha høye forventninger til, sier konsulent Wibecke Rønseth i Norsk filminstitutt i pressemeldingen.

Andre tv-serier som har fått støtte i dag er barnehackerserien «TRIO: Cybergullet» (3,7 millioner)  «Elleville Elfrid 3» (1,8 millioner) og «Elias på nye tokt» (5 millioner).

LES OGSÅ: «Birkebeinerne» får grønt lys – Nils Gaup tar over for Tommy Wirkola