Utrolig, men sant: dette (noe uskarpe) bildet er hentet fra en reportasje fra Nord-Koreas statsfjernsyn, og viser et kulturinnslag under en konsert til ære for Nord-Koreas president (og tredje generasjons diktator) Kim Jong Un. Ja. Det er Disneyfigurene Mikke Mus, Minni, Ole Brumm og Tigergutt som står på scenen, sammen med det nye jentebandet Moranbong (visstnok med medlemmer håndplukket av Jong Un personlig), som gjorde sin debutkonsert med diktatoren tilstede i salen denne fredagen.

Eksperter på Nord-Korea har ymtet frempå om at denne høyst uvanlige bruken av ikoniske figurer fra erkefienden USAs populærkultur (legg merke til at TV-skjermen bak i tillegg viser en scene fra Disneyfilmen «Snøhvit»), kan være et forsiktig signal om en begynnende tilnærmelse til omverdenen for den (ekstremt) isolerte, ultranasjonalistiske kommuniststaten. Talsmenn for Disneykonsernet har vært på banen, og påpekt til nyhetsbåret AP at bruken av konsernets figurer er høyst uautorisert.

Denne piratvirksomheten må uansett sies å være noen hakk mer vennligsinnet enn måten faren Kim Jong-Il stjal fra Sør-Koreansk filmindustri på. Han kidnappet rett og slett sin favorittregissør Shin Sang-ok og hans skuespillerkone Choe Eun-Hui fra naboen i sør, og satt begge i arbeid med propagandafilmer for sin fars regime. Blant annet en slags (etter forholdene omkostet) kommunistversjon av japanske «Godzilla», som kan ses på YouTube:

 

Så kan man selvsagt spørre seg selv hva den notoriske antikommunisten Walt Disney hadde syntes om bruken av hans figurer i en bankett i røde Pyongyang. Men Disney og kommunistregimer har en lang bakhistorie som faktisk er en smule mer nyansert enn som så: de tidlige Walt Disney-filmene ble hyllet som folkelig kunst i tredvetallets Sovjetunionen. Den store sovjetiske filmregissøren Sergei Eisenstein møtte Disney alt i 1930, og var full av lovord. Blant annet kalte han Disneys formgrep for «pur ekstase!» Når annen verdenskrig gled over i kald krig, og Disney markerte seg som en nær-rabiat antikommunist (særlig i sine feider med lokale fagorganiserte ved sitt studio), kjølnet forholdet betraktelig. Det hele toppet seg på mange vis når Sovjetunionens president Nikita Khrusjtsjov ble nektet adgang til Disneyland under et statsbesøk i 1959.

Men selv om Disneys filmer og figurer etterhvert ble forbudt, hadde Sovjetunionen sin egen Mikke Mus: Cheburashka, som først ble introdusert i en barnebok i 1966, og senere var stjerne i en rekke dukkefilmer laget av studioet Soyuzmultfilm, som ble opprettet som unionens svar på Disney, og opererte med arbeidsmetoder (og organisasjonsstruktur) nøye kopiert fra tidlige besøk ved Disneys studioer.