Et av leddene i Microsofts store nedkuttingsprosess, der opptil 18 000 ansatte blir oppsagt, rundt 14 prosent av staben, er å kutte ut Xbox Entertainment Studios – selskapets produksjonsselskap som skulle lage serier og strømme de gjennom Xbox One.

– Spill er den enkeltstående største digitale kategorien i vår mobil-først-verden, og Xbox er et sterkt forbrukermerke med en stor fanbase, sa selskapet i en pressemelding i går og satte nedleggelsen noen måneder frem i tid.

Av de få tingene som overlever bruddet er «Halo»-serien, som Steven Spielberg produserer for tjenesten, med mål om slipp høsten 2015. Den har offisielt vært under arbeid siden i fjor, og skal lede opp til spillet «Halo 5: Guardians».

Etterdønninger av nedleggingen begynner nå å dukke opp i Hollywood-pressen, og det kan virke som om det er mer enn bare «fokus på spill» som er årsaken – noen mener rett og slett av studioet var enormt rotete organisert.

– Xbox gjorde aldri noe. De hadde ingen klar visjon om hva de planla å gjøre. Å hoppe inn i underholdning er et stort sprang, sier en anonym agent til The Wrap.

Microsofts TV-sjef Nancy Tellem kom fra CBS og hadde store planer for tjenesten, men Microsoft må ta noe av skylda for at arbeidet hennes aldri kom i gang, sier en anonym produsent.

– Hun kom fra et monarki og begynte i et kommunistregime. Hun arbeidet for [CBS-sjef] Les Moonves, som kunne gjøre hva som helst han ville og få det til å skje. Så begynte hun i et selskap med en «Matrix»-struktur, og hun var fire nivå under toppsjefen.

Kilder sier til The Wrap at Microsoft angrer på at de ikke kjøpte seg inn i Netflix tidligere. (Foto: Netflix)
Kilder sier til The Wrap at Microsoft angrer på at de ikke kjøpte seg inn i Netflix tidligere – ettersom strømmegiganten brukte spillkonsoller som popularitetsstige. (Foto: Netflix)

Microsoft er en av teknologigigantene som har forsøkt å kaste seg på tv-produksjonsbølgen de siste årene, etter veksten til blant annet Netflix – som nettopp er mest populært på spillmaskiner.

Amazon produserer også tv-serier, men har kommet et steg lengre – og Yahoo er blant annet kommet i gang med gjenopplevning av serien «Community».

Spillgiganten går nå tilbake til å fokusere på spill, en strategi som ble offisielt startet allerede ved ansettelsen av Phil Spencer som sjef for Xbox i april i år.

– Underholdningstjenestene på Xbox One er viktige, men de kan ikke gå på bekostning av det vi gjør for kjernespilleren, sa Spencer til Kotaku da, ord som nå er gått over i handling.

De hadde så smått allerede startet, blant annet med «Every Street United», en reality-serie om gatefotball, til det nylig avsluttede fotball-VM-et.

Men nå blir «Halo» den eneste TV-serien produsert av Microsoft, i tillegg til en dokumentarserie om krasjet i videospillindustrien i 1983, som visstnok skal hete «Signal to Noise».