Michael Moore slapp dagen før fjortenårsdagen til 9/11 en teaser til sin nye dokumentar, «Where to Invade Next».

I filmen drar Moore verden rundt for å finne nye land USA kan invadere, denne gangen for å stjele deres beste ideer, som italienske velferdsgoder og islandsk likestilling. Da jeg leste dette tenkte jeg: «Håper et av landene han besøker Norge, for der bor jeg!». Og vet du hva? Et av landene han besøker er Norge! Dette rapportere NRK om i fjor, på tross av at store deler av filmingen foregikk i hemmelighet. Under Norgesbesøket filmet Moore foran Stortinget og intervjuet tidligere leder av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli, Trond Henry Blattmann. Han skal ifølge NRK også ha filmet i flere norske byer.

Moore har tidligere filmet i Norge i forbindelse med dokumentaren «Sicko», hvor han blant annet snakket om soning på Bastøy. Ifølge Moore selv ble ikke opptakene med i filmen fordi amerikanere ikke kom til å tro på de gode forholdene fanger soner under.

Men NÅ er Norge med, og endelig MÅ amerikanere som ser filmen vantro ta stilling til hvordan vi har det her i Norge! Tenk hva amerikanerne hadde sagt om de fikk vite at en beer er almost 100 dollars in Norway? Eller at politiet don´t usually have guns? Tror ikke amerikanere hadde trodd på det heller akkurat! Norway is very expensive and it´s very cold you know?

Et bilde sønnen min tegnet av meg rett før jeg snakket om hvor dyrt alkohol er i Norge.
Et bilde sønnen min tegnet av meg rett før jeg begynte å snakke om hvor dyrt alkohol er i Norge.

«Where to Invade Next» er Michael Moores første film siden «Capitalism: A Love Story» som kom ut for hele seks år siden. Og det kan virke som om han har brukt tiden godt, nettsiden Indiewire skriver at «Where to Invade Next» er hans beste på lenge.

Premieredatoen er foreløpig satt til en eller annen gang senere i år, men filmen vises (I likhet med norske «Fuglehjerter») på Toronto Internasjonale Filmfestival denne måneden.