En av filmene det knytter seg mest forventninger til i år er Steve McQueens «12 Years A Slave», som nå har fått sin første trailer (limt inn øverst).

Året er 1841 og Chiwetel Ejiofor (som blant annet var sjefsskurk i «Serenity») spiller Solomon Northup, en svart mann født fri i New York som kidnappes, rives bort fra kone og barn og selges inn i slaveri.

– Chiwetel Ejiofor er som en ny Sidney Poitier eller Harry Belafonte. Det er noe veldig verdig over ham, som han tar med seg overalt, har McQueen tidligere sagt til USA Today om hovedrollevalget sitt.

Samtidig er selvsagt McQueens stjernegutt fra «Hunger» og «Shame», Michael Fassbender, tilbake. Denne gangen inntar han  rollen som en heller kukete slaveeier, mens Brad Pitt (som har klemt inn kronasjer i produksjonen) får lov til å være han snille som synes slaveri er no’ herk.

Og Benedict Cumberbatch som prest, fordi han kan spille alt.

Utifra traileren blir det lite karikerte «Django Unchained»-skurker med sadistisk oppfinnsomhet og heller ikke noe av den filmens «endelig får alle som fortjent»-katarsis. Her er det heller en stillferdig desperasjon over det å eksistere på dette stedet, på dette tidspunktet. Så, ganske likt «Hunger» og «Shame», altså.

At hele greia er basert på en sann historie (Northup skrev en selvbiografi med samme tittel i 1853) gjør det også ti hakk ekstra deprimerende, selv om dette paradoksalt nok kan vise seg å være den første McQueen-filmen med en noenlunde lykkelig slutt.

Uten at det finnes noen garantier.