Den omdiskuterte, men uhyre suksessrike regissøren Michael Bay er kanskje på vei til Telemark?

I hvert fall har han nå offentliggjort (via The Wrap) at han skal produsere, og kanskje også regissere, en historie av Neil Bascomb kalt «Sabotage: A Genius Scientist, His Band of Young Commandos, and the Mission to Kill Hitler’s Super Bomb».

Bascomb har skrevet historien som en action-thriller, men skal holde seg tro mot historien om hvordan de allierte – ledet av Kompani Linge – lykkes i å sprenge Norsk Hydros tungtvannsfabrikk på Vemork ved Rjukan i Telemark.

Paramount, som har sikret seg rettighetene til Bascombs uutgitte bok, får imidlertid konkurranse fra for oss hjemlige trakter.

«Halvbroren»-regissør Per-Olav Sørensen er nemlig godt i gang med NRK-serien «Kampen om tungtvannet», som tidligere i år ble tilgodesett med hele 11,7 millioner kroner fra Norsk filminstitutt.

– Jøss … Ja, ja – førstemann til mål, er Sørensens umiddelbare reaksjon når Filter presenterer ham for nyheten om Bay-prosjektet.

Sjansene er nemlig store for at Sørensen og hans gjeng kommer først: Førstkommende mandag skal de avholde en pressekonferanse for å avsløre hvem som skal spille i serien, som har planlagt premiere neste jul.

Vi ber Sørensen om noen hint om hva vi kan forvente mandag:

– Vi har mange unge talentfulle norske skuespillere, store engelske og tyske navn. Store, røper Sørensen.

I serien skal vi nemlig ikke bare følge selve sabotasjeaksjonen mot Norsk Hydros tungtvannsanlegg på Rjukan, men også historien om den tyske fysikeren og nobelprisvinneren Werner Heisenbergs jobb med å utvikle atombomben for tyskerne, samt historien om kjemiprofessor og major Leif Tronstad som var sentral i å advare de allierte og planlegge sabotasjeaksjonene.

Skal vi tro Michael Bays tidligere rekke av actionfylte filmer (fra «The Rock» til «Transformers»), kan det godt tenkes at det er selve aksjonen og sprengningen av fabrikken som er crecendoet i filmen. Men det har ikke Sørensen tenkt å begrense seg til:

– Selve sabotasjeaksjonene var spektakulære nok i seg selv. Men det er ikke en bombe på Rjukan som gjør at folk vil synes dette er interessant, men spillet rundt. Serien vil aktualisere problemstillinger jeg synes det er fint å jobbe med, fortalte  Sørensen til Filter sist vi snakket med ham.

Bay har jo som kjent litt å leve opp til når det gjelder eksplosjoner:

Så det skal bli spennende å se hvor stor denne scenen – her rekonstruert – kan bli gjennom Bays kameralinser?

Akkurat slik kappløpet til Sydpolen nå blir et høyprofilert filmkappløp, er altså tungvannsaksjonen brått kommet i samme situasjon.

Men først nest først ute var strengt tatt Kirk Douglas i 1965-filmen «Helter i Telemark»: