Denne nyheten kommer kanskje til å gi deg et lite metasjokk, men likevel: Den sier ganske mye om gjennomslagskraften som ligger i vår retro- og remikskultur.

Chris Strombolos var 10 år gammel da «Indiana Jones: Raiders Of the Lost Ark» kom på kino i 1981, og gutten fra Mississippi ble i likhet med mange jevnaldrende totalt besatt av hva han nettopp hadde sett.

Såpass besatt at han fikk med seg to kompiser på et ambisiøst prosjekt: Å gjenskape filmen scene for scene, ved hjelp av et VHS-kamera og rekvisitter de lagde selv eller fant på foreldrenes loft. Hver eneste replikk og situasjon ble gjenskapt, og prosjektet la etter hvert beslag på hele sju år av guttas liv.

Da filmen endelig ble ferdig i 1988, følte Chris seg fullstendig tom. Han innså også at han satt på noe som var verdiløst. Det var nemlig ikke mulig å bruke filmen til noe – den brøt med rekordmange paragrafer i åndsverkloven og kunne derfor ikke vises offentlig i særlig grad.

Det hele ble derfor lagt i skuffen og glemt, men bare for en stund. Flere av gutta som hadde jobbet med filmen dro nemlig til Los Angeles for å gå på skole, og der begynte VHS-kopier av filmen å sirkulere i filmkretser.

Snart kom en kopi i hendene til regissør Eli Roth. Han tok den igjen med seg til et møte hos DreamWorks, og snart fikk også Steven Spielberg sett den.

Og plutselig ble filmen et svært kultfenomen, som ble vist på filmfestivaler og omtalt i tidsskrifter. Historien om guttas prosjekt ble også gjenstand for en bok av Alan Eisenstock, kalt «Raiders».

Nå har produsent Jeremy Coon («Napoleon Dynamite») kjøpt filmrettighetene, og planlegger altså en spillefilm av det hele. Altså en film om de som lagde ny film av filmen «Raiders of the Lost Ark».

– Hvis du tok de første minuttene av «Super 8» og gjorde det til en komedie – det er slik jeg ser denne, sier produsenten til Deadline.

Vi håper dette blir noe av, selv om produsenten innrømmer at han er nødt til å få samtykke fra George Lucas og Steven Spielberg for å få det til.

I 2008 gjorde for øvrig NRKs Håvard Bråthen et strålende intervju med en da voksen Chris Strombolos for «Store studio», men dessverre er reportasjen fjernet fra nett.

Hvis du er interessert i å lese mer om prosjektet, anbefales imidlertid denne artikkelen i Vanity Fair.