NRK TV

Se «Herrens veier» (serie 2017-18).

Myten om Kain og Abel fritt gjenfortalt som familiedrama av mannen bak «Borgen» og lagt til en moderne, dansk prestefamilie som består av både skjøre, feilbarlige og tidvis tvilende sjeler.

Sesong 2 har vært imøtesett helt siden siste-episoden i fjor tok et par ganske… overraskende retningsvalg.

Serieskaperne skal vite at de ikke kan følge det paranormale sporet FOR langt uten at det får omkostninger, blant annet i form av oppmerksomheten til denne seer. Og sorgen som ligger som et tungt teppe over starten av sesongen, gir meg egentlig bare lyst til å finne noe morsommere å bruke tiden min på.

Men etterhvert synker man liksom bare inn i dette merkelige, men engasjerende universet. Og takket være prestesønnen Christian (Simon Sears) og hans underholdende reise fra driftig handelsskolebroiler til selvhjelpsguru blir vi nok med, denne runden også.

Vil du heller se…

Absurd humor? «Magnus» (serie fra 2019). Litt Coen-brødrene, litt Peter Sellers, litt «Stranger Things» og litt forsvinningsmysterium som er spennende på ekte.

Familiedrama? «Louder Than Bombs» (film fra 2015). Joachim Triers engelskspråklige film om en New York-familie som må finne ut av det med hverandre etter at moren omkommer i en ulykke.

Klassisk kostymedrama? «Howard’s End» (miniserie fra 2017). Utsøkt nyfilming av den klassiske romanen. Klassekonflikter og romantikk i 1800-talls-Engand.

HBO Nordic

Se «True Detective» (sesong 3, 2019).

Jada: Det kan se ut som om magien fra første sesong av Nic Pizzolattos krim-antologi er tilbake, tre år etter gjespet som var sesong 2.

Historien er helt frittstående, men det er flere ekkoer fra den fremragende førstesesongen, inkludert hoppingen mellom forskjellige tidslinjer.

Vi blir introdusert for hovedpersonen Wayne Hays (Mahershala Ali) både som ung detektiv i 1980, søkende etter løsningen på et drapssak i en småby i Arkansas, og senere i livet, åpenbart preget av hendelsene den gang.

Det virker ellers som om Hays i stor grad skal få bære denne sesongen alene – men er det en skuespiller som kan dette, er det nettopp Ali (som du husker som stabssjefen i «House of Cards»).

Vil du heller se…

Noe høyaktuelt? «Brexit: The Uncivil War» (film fra 2019). Fiksjonsdrama om hvorda ny teknologi fikk britene til å stemme nei til EU.

Actionkomedie? «Kraftidioten» (film fra 2014). Norsk film med Stellan Skarsgård i hovedrollen som brøytebilsjåføren som sverger hevn over gangsterne som tok sønnen av dage.

Politisk satire? «Baron Noir» (serie fra 2016). En fransk «House of Cards». Bare enda bedre. Ja, vi sa det.

Netflix

Se «Walk the Line» (film fra 2005).

Joaquin Phoenix? Alltid verdt å se, spør du meg. Og rollen som den unge Johnny Cash er han jo som skapt for. Så ble det også en Oscar-nominasjon på ham for denne filmen, samt statuett for motspiller Reese Witherspoon.

Vi møter unge Johnny på bomullsfarmen som guttunge, er med når han kjøper sin første gitar og ser ham slite skoene av seg som dørselger før han ved en tilfeldighet ender i et platestudio og, senere, får fast hyre hos legendariske Sam Phillips og hans Sun Studios. Det blir starten på et langt liv i musikkbransjen, med høye oppturer og mørke bølgedaler.

Men mest av alt er dette en kjærlighetshistorie – om forelskelsen til June Carter, det bunnløse fallet etter at hun avviser ham, for senere å gi ham en ny sjanse og motivere ham til å kutte ut dopet.

Sluttscenen, der Johnny nekter å synge «Jackson» på scenen i Folsom-fengselet før hun aksepterer hans frieri, er det bare å stålsette seg for, enten du er musikkelsker eller bare en sentimental tulling (eventuelt begge deler).

Vil du heller se…

En dramakomedie? «Birdman» (film fra 2014). Michael Keaton er avdanket skuespiller som prøver å reise kjerringa. Hilarity ensues.

Action? «Patriot’s Day» (film fra 2017). Spennende og gripende om jakten på terroristene som slo til mot Boston Marathon i 2013.

True crime? «Murder Mountain» (serie fra 2018). Krimdoku om forsvinningssak i amerikansk marihanabondeland.

TV 2 Sumo

Se «Jonestown: Terror in the Jungle» (dokumentarserie fra 2018).

Det mangler ikke materiale – verken bøker eller filmer – for den som vil fordype seg i Jonestown-massakren. Så var den også en av de mest sjokkerende og skremmende hendelsene som har rammet USA i moderne tid.

Denne Leonardo di Caprio-produserte miniserien bringer ikke egentlig nye opplysninger, men hekter seg på 40-årsmarkeringen i fjor og gir god oversikt over bakgrunnen til sektlederen Jim Jones, og hvordan han kunne føre 900 tilhengere i døden. Den har også gode, åpenhjertige dybdeintervjuer med flere av de overlevende.

Den viktigste funksjonen en slik dokumentar kan ha, er å anspore til diskusjoner om hvordan vi stanser liknende massakrer fra å hende igjen. Og mot slutten av disse fire timene gir filmskaperne et godt forsøk på akkurat det.

Vil du heller se…

Spenningsserie? Se «Dirigenten» (serie fra 2018). Stemningsfull og drivende serie fra Moskva like etter Sovjet-samveldets oppløsning.

Krimdrama? «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). Bak den kronglete tittelen finner du en gripende fortelling om en mor (Frances MacDormand) som søker rettferdighet etter drapet på sønnen.

Komedie? «The Death of Stalin» (film fra 2018). Forårets beste komedie. Hysterisk fantasi om maktspillet på toppen av Sovjetunionen etter partisjefens fatale hjerteinfarkt i 1953.

Viaplay

Se «Valley of the Boom» (dokudramaserie fra 2018).

Du kan ikke være helt blottet for geek-tendenser for å gi deg i kast med en serie om internettbransjens framvekst i Silicon Valley. Men er de først på plass har denne ganske nyskapende dokumentar/fiksjon-blandinga en varm anbefaling.

Her klippes det stadig mellom dramatiseringer fra innsiden av tech-selskapene i California, og intervjusekvenser med de ekte personene som er portrettert, mens den fjerde veggen får så mange brudd at den knapt holder seg oppe. Det er et grep som fungerer utmerket, ikke minst fordi serien har en mer komisk tone enn det meste som kommer fra National Geographic.

Bonuspoeng for gjensyn med Bradley Whitford fra «West Wing»!

Vil du heller se…

Romopera? «Solo» (film fra 2018). Festlig romwestern både for lunkne og gloheite Star Wars-fans. Ufattelig at denne gikk så dårlig på kino.

Krigsdrama? «Den 12. mann» (film fra 2018). Harald Zwarts gjenfortelling av Jan Baalsruds iskalde flukt fra nazistene i Nord-Norge.

Spionserie? «Counterpart» (serie 2017-18). Egenartet serie om paranoia og parallelle virkeligheter. Sesong 2 i gang nå.