Lite visste vi da «Cloverfield» kom i 2008, at den skulle være startskuddet på en filmserie som uten anstrengelse skulle hoppe fra found footage-sjangeren til manga til skrekkfilm til science fiction… og nå også til et drama fra Den andre verdenskrig.

Før den tredje spillefilmen i serien kommer på kino, blir det nemlig kjent at også fireren er på gang. Ja, mer enn på gang: Den er ferdig innspilt, under arbeidstittelen «Overlord», og følger amerikanske fallskjermsoldater som støter på overnaturlige krefter i Normandie på D-dagen.

Filmen har Pilou Aasbæk («Borgen», «Game of Thrones») i en av hovedrollene og ble spilt inn i fjor. Det er den vanligvis etterrettelige filmbloggen Slashfilm som hevder å vite at filmen i realiteten er en «Cloverfield»-oppfølger.

Skjønt, oppfølger og oppfølger. I likhet med «10 Cloverfield Lane» (2010) og «Cloverfield 3» (kommer i april, muligens rett på Netflix) har den få og øyensynlig overfladiske koplingspunkter til originalfilmen, og er etter alt å dømme utviklet som et helt uavhengig prosjekt, for så på et sent stadium føyd inn i kløvereng-mytologien.

Hele opplegget er såpass merkelig at fansen nå spekulerer i om «Cloverfield»-serien egentlig er et kløktig spill fra produsent J. J. Abrams’ side, for å få finansiert gode originalhistorier fra ferske regissører i en filmbransje der det sitter langt inne å gamble pengesummer på prosjekter som ikke tilhører en etablert franchise.

Filmene eksisterer ikke engang på samme tidslinje, men bindes sammen av referanser til det fiktive selskapet Tagruato, som er den tidligere arbeidsgiveren til rollefigurer i begge de to første filmene, har sin egen nettside og dukker opp i viral-markedsføringa av filmene.

Siden selskapet (gjennom et «datterselskap») blant annet driver med «utvikling, design og produksjon av avansert teknologi for militæret, våpenbransjen og romforskning» er det ikke vanskelig å se for seg at det kan være involvert både i eksperimentet som går galt ombord en romstasjon i «Cloverfield 3» og ha sin opprinnelse i Nazi-Tyskland, skriver Slashfilm.

I likhet med originalfilmen er det også sparsomt med trailere og tradisjonelt markedsføringsmateriale for de to nye filmene. Enda så mye vi gleder oss til å se Aksel Hennie i nok en internasjonal rolle.