Netflix:

Se «Better Call Saul» sesong 5 (serie, 2015-)

Netflix har lagt ut femte sesongen av «Better Call Saul», som blir nest siste kapittel i sagaen om advokaten Jim Goodmans metamorfose til Saul Goodman.

For å unngå spoilere kan vi ikke avsløre for mye av handlingen, men det vi kan si er at Goodman har fått tilbake advokatlisensen og er tilbake der han hører hjemme – som en moralløs forsvarer for små- og storkriminelle.

Det vi kan konstatere er at «Better Call Saul» S05 gir oss mer om bakgrunnen på Salamanca-familien, Mike og flere – innpakket i deilig mørk humor.

Vil du heller se…

Moderne britisk krim? Se «The Stranger» (serie, 2020). En familiefar blir oppsøkt av en fremmed, en halshugget alpakka blir funnet og en død tenåring. Kan det ha en sammenheng tro?

En vakker familiefilm? Se «Min nabo Totoro» (animasjonsfilm fra 1988). Eller hvilken som helst av de andre Studio Ghibli-filmene som nå er på Netflix.

Nicholas Cage gå fullstendig bananas?  Se «Mandy» (film fra 2018). Skrekkfilm der Cage går fra sorgrammet etterlatt til rasende, vodkafull hevner. GØY!

TV 2 Sumo

Se «Thelma» (film fra 2017).

Ikke tro på snakket om at dette er Joachim Triers «skrekkfilm»! Dette er snarere en lek med sjangerkonvensjoner, pakket inn i et psykologisk drama med både romantikk og en gysende, mørk undertone.

Fabelaktige Eili Harboes hovedrolle-figur er ei jente som har flyttet fra sine konservative foreldre til Oslo for å studere. Der innleder hun et forhold til venninna Anja, men plages samtidig av uforklarlige anfall og merkelige visjoner.

Gradvis faller bitene på plass i puslespillet som utgjør Thelma, inntil en overraskende (om ikke fullstendig tilfredsstillende) vending runder av det hele.

Vil du heller se…

Sjarmerende svensk film? Se «Britt Marie var her» (film fra 2019)Pernilla August foran kameraet og Tuva Novotny bak i denne lette, men også fullendte og sjarmerende lille filmen.

Thriller? Se «Homeland» (serie 2011-20). Åttende og siste sesong med Clare Danes som ganske gal, litt paranoid, og veldig smart agent.

Norsk konspi-spenning? Se «Heksejakt» (serie fra 2020). Ingrid Bolsø Berdal er varsler i advokatfirma med skurkerier i skapet.

HBO

Se «McMillion$» (dokumentarserie fra 2020)

I skrivende stund ligger det fire episoder av HBOs nye mini-dokumentarserie ute på HBO, en forrykende historie om hvordan en tidligere politimann og medsammensvorne manipulerte McDonalds Monopol-lotteri i et helt tiår.

Tilbake på 90-tallet var det lodd på enkelte produkter i McDonald’s-menyen. Eksempelvis kunne du finne vinnerloddet på emballasjen til en BigMac, og vinneren stakk av med gigantiske pengesummer. Rask dobbel cheese på drive-thruen kunne med andre ord gi deg en rask klassereise.

Akkurat hvordan de klarte å lure til seg millioner av dollar i åresvis – ja, det får du nesten se selv.

Å nøste alle trådene i dette frityrstekte og seige svindelopplegget tar nærmere seks timer. Jo dypere ned i gryta du kommer, jo mer hinsides blir det.

Vil du heller se…

Et nifst mysterium? Se «The Outsider» (serie, 2020). Nok en Stephen King-tolkning, men denne er uhyggelig spennende. En salig blanding av skrekk, krim og drama. Godt.

Sydlandsk drama med sterke hovedroller? Se «My Brilliant Friend» (serie, 2018-20). Andre sesong er underveis. Lavmælt, men gnistrende godt tv-drama.

Gretten gubbe-humor? Se «Curb Your Enthusiasm» (serie, 2000-2020). Ny sesong. Fortsatt hylende morsom. Til og med relevant, iblant.

NRK

Se «Vikingane» sesong 3 (humorserie, 2020)

En av Norges største seriesuksesser er tilbake, og nå kan du se sesong 3 på NRK Nett-TV. Det er fortsatt morsomt med en gjeng skitne vikinger som er «woke».

I denne sesongen gjør vi et hopp i tid, tilbake til hendelsene før sesong én. Vi får vite hvordan Jarl Varg mistet sitt frodige hår, Orms helt spesielle toalettvaner og om hvordan Rufus ble med på skipet tilbake til Norge.

Om du ikke har fått med deg de to foregående sesongene anbefaler vi den engelskspråklige varianten. Enn så lenge er det kun norsk tilgjengelig på NRK.

Vil du heller se…

En sterk polsk film? Se «Ida» (film fra 2013). Paweł Pawlikowski tok hjem en Oscar-statuett for dette stillfarne mesterverket i svarthvitt. Fytterakkern så velfortjent det var.

En klimathriller? Se «Thin Ice» (serie, 2020). Lena Endre som handlekraftig utenriksminister i naturskjønne, men karbon-truede arktiske omgivelser.

Ny versjon av gammel klassiker? Se «War of the Worlds» (miniserie fra 2019). BBC-adaptasjon av romanen er blitt en smart miks av periodedrama og sci-fi-skrekk.

Viaplay

Se «Us» (film 2019)

Jordan Peele ga skrekksjangeren en høyst nødvendig vitamininnsprøytning med regidebuten «Get Out». Den vanskelige andrefilmen til Peele heter «Us».

En familie reiser på en idyllisk strandferie for å koble av fra livets kjas og mas. Den deilige ferieroen blir til et levende mareritt da familiens dobbeltgjengere dukker opp.

Doppelgangerne har åpenbare intensjoner om å ta livet av hele familien, og da blir det selvsagt baluba.

Der «Get Out» var et sammensurium sjangerblanding av skrekk, thriller og psykologisk drama, er «Us» en fullblods (pun intended) grøsser med en sinnsjuuuk tvist. Sov godt!

Vil du heller se…

Mørk humor på 1700-tallet? Se «The Favourite» (film fra 2018). Det var turbulent rundt dronning Annes hoff i England tidlig 1700-tallet. Med folk som Olivia Coleman og Emma Stone foran kamera!

En bra norsk film? Se «Harajuku» (film, 2018). Om den 15 år gamle jenta som som tilbringer lille julaften på Oslo S. Og så møter sin biologiske pappa.

En annerledes kjærlighetshistorie? Se «The Shape of Water» (film fra 2017). Guillermo del Toros Oscar-belønte mesterverk om forholdet mellom en døvstum renholder og en amfibisk fiskemann (!).