The Hollywood Reporter har en særdeles spennende nyhet på morgenkvisten, og kanskje ekstra spennende sett med norske øyne: Matt Damon og Ben Affleck skal produsere film om Roald Amundsen!

Det vil si, filmen har tittel «The Race to the South Pole», og fokus er Amundsens kappløp mot engelskmannen Robert Falcon Scott om å komme først til Sydpolen.

Kappløpet endte som kjent med triumf for nordmannen, mens stakkars Scott døde på hjemveien i 1912, sammen med sine fire ekspedisjonsmedlemmer.

Bransjeblekka melder at de to parhestene, som slo igjennom med et brak med «Good Will Hunting», vil produsere filmen gjennom sitt selskap Pearl Street, og at det er Warner Bros. som har gitt grønt lys for prosjektet.

Allerede er det klart at Ben Afflecks uhyre talentfulle bror Casey Affleck etter planen skal spille Scott, mens rollen som Roald Amundsen foreløpig er ubesatt.

Sikkert er det i hvert fall at historien i seg selv er uhyre dramatisk, og potensielt godt egnet for en film. Amundsen ankom Antarktis 14. januar 1911, og først 14. desember samme år nådde eventyreren og hans følge Sydpolen.

Scott ankom Sydpolen 34 dager etter sin rival, og den britiske nasjonalhelten og hans følge omkom da de ikke klarte å krysse  Rossbarrieren på tilbakeveien.

Britens dagbøker ble siden funnet, og ga et godt innblikk i både ekspedisjonen og det hjerteskjærende utfallet av den. Scott pekte selv på en rekke uhell som den viktigste årsaken til at han ikke lykkes i kappløpet om Sydpolen.

Manus og regi er ved Peter Glanz, som seinere i år kommer med dramakomedien «The Longest Week» sammen med Jason Bateman og Olivia Wilde.

Matt Damon er på sin side snart manus- og hovedrolleaktuell i Gus van Sants kommende «Promised Land», mens Ben Affleck har laget en av årets mest etterlengtede filmer i «Argo».