Lars von Triers «Nymphomaniac» har, som en rekke av hans tidligere filmer, skapt store overskrifter i verdens film- og tabloidpresse.

Men nok en gang viser det seg at det er lettere å bruke sex for å skape nettavisklikk enn for å selge kinobilletter.

Kun 13 000 dansker har nemlig løst inn billett siden premieren 1. juledag.

Ifølge det danske filmmagasinet Ekko hadde distributøren håpet å oppnå 150 000 solgte billetter totalt. Likevel ser de ikke tallene som noe ubetinget nederlag:

– Jeg syns det er et ok resultat. Vi har hele tida vært klar over at det er en film som krever en beslutning, på grunn av sin lengde. Man skal reelt sett sette av fem timer inkludert pause og reklamefilmen, sier Jan Lehman, direktør ved Nordisk Film Biografdistribution til Ekko.

Lehman sier nå at 40 000 solgte billetter totalt vil være svært bra, men at også 25 000 vil være et greit resultat.

Det relativt svake besøket forklares med flere faktorer. For det første er jo faktisk «Nymphomaniac» først og fremst en lang, langsom og intellektuell artfilm, noe som ble veldig tydelig da de første anmeldelsene kom.

– Etter nesten et års utmattende, orgasmejagende mediehype kommer «Nymphomaniac» som et sjokk. Rystelsen består forsåvidt ikke av filmens glimtvise penetrering og dryppende genitalier, selv om de selvsagt påkaller øyets og kameraets oppmerksomhet. At man går skjelvende og oppløftet fra filmen skyldes derimot at Lars von Trier har levert en dypttenkende, subtilt følsom, flammende sarkastisk og skjellsettende tragisk erotisk odyssé, skrev for eksempel Kristian Lindberg i Berlingske.

Dernest stilles det spørsmålstegn ved premieredatoen 1. juledag.

– Studentene reiser hjem i julen. Jeg tror det er en stor gruppe studenter som gjerne vil se filmen, men som har befunnet seg i småbyer rundt om i Danmark, sier Kim Pedersen i foreningen Danske Biografer til Ekko.

Dessuten har muligens opplysningene om at det seinere kommer en director’s cut av filmen, hvis første del blir vist under filmfestivalen i Berlin i februar. Det har muligens fått endel av de mest ivrige von Trier-fansen til å vente til de får se regissørens foretrukne versjon.

nymphomaniac_ver20_xlg