Netflix

Se «Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile» (film, 2019).

Som nekrofil, innbruddstyv, voldtektsmann, kidnapper og massemorder er ikke Ted Bundy (1946-1989) mye til forbilde for den oppvoksende slekt.

Men møkkafyren slutter ikke å fascinere – det er noe med kombinasjonen av karismatisk sjarmør og den verste ondskapen som tenkes kan.

Tidligere i år fikk vi dokumentarserien «Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes» fra Netflix og filmskaper Joe Berlinger («Some Kind of Monster»). Dette er Berlingers «oppfølger» – en dramatisering av Bundys historie med – hold på hatten! – boybandstjerna Zac Efron i hovedrollen.

Slike filmer går ofte nær grensa for spekulativ utnytting, men vi synes ikke denne trår over. Efron gjør en forbausende god jobb som massemorderen, og vi slipper å se de bestialske forbrytelsene utspille seg i all sin gru. Filmens ryggrad er istedet forholdet mellom Bundy og hans totalt intetanende kjæreste Liz, spilt av Lily Collins.

Se dessuten opp for James Hetfield fra Metallica i birollen som politimannen som var nær å knipe forbryteren før mange av drapene var begått.

Vil du heller se…

Superhelt? «The Dark Knight Rises» (film, 2012). «Batman Begins» er forsvunnet, men «The Dark Knight» ligger fortsatt ute og nå er også den tredje av Christopher Nolans evig gjensynsaktuelle Batman-filmer på Netflix.

Noe inspirerende? «Knock Down The House» (dokumentar, 2019). Følger Alexandria Ocasio-Cortez og andre unge kvinner som tar opp kampen mot gamle, rike menn i kongressvalget.

Musikkfilm? Se «Homecoming: A film by Beyonce» (dokumentar, 2019). Beyonces legendariske Coachella-opptreden fanget i all sin prakt.

Viaplay

Se «Fresh off the Boat» (serie, 2015-).

Viaplay byr på fjerde sesong av denne ytterst sjarmerende sitcomen om en tolvåring fra Taiwan som flytter til USA sammen med familien sin en gang på nittitallet.

Det blir kulturkræsj og forviklinger, såklart – men dette er også fortellingen om en guttunges lidenskapelige forhold til hiphop og basketball.

I sesong fire er det familiens nye og utfordrende bosituasjon som setter handlingen i gang. De er nødt til å flytte inn hos mamma Huangs venninne og ender opp med å bli en smule lenger enn det verten setter pris på.

Og så får vi en fantastisk gjesteopptreden fra en både høyt skattet og latterliggjort sanger som hadde sin kommersielle storhetstid like før epoken denne serien utspiller seg i. Skal ikke røpe hvem det er altså.

Vil du heller se…

En svimlende dokumentar? «Free Solo» (2017). Oscar-belønnet film om mannen som klatret opp en 900 meter loddrett fjellvegg uten sikring.

Blålysserie? «9-1-1» (serie fra 2018). Serien der du aldri vet hvilke idiotiske situasjoner figurene utsettes for.

Krim? «Wisting» (serie, 2019). Sven Nordin briljerer i påkostet dramatisering av Jørn Lier Horsts romanunivers.

HBO Nordic

Se «The Act» (serie, 2019).

Ikke før Patricia Arquette har levert en fantastisk rolleprestasjon i en dramatisk krimhistorie fra virkeligheten på HBO – «Escape at Dannemora», ja – så dukker hun opp i en ny.

Her har «True Romance»- og «Boyhood»-stjerna rollen som Dee Dee Blanchard, kvinna som dedikerer hele livet sitt til å pleie sin kreftsyke, rullestol-avhengige datter.

Som det heter i den fantastiske Buzzfeed-artikkelen denne serien er basert på: Dee Dee Blanchard hadde vært den perfekte mamma – til noen som FAKTISK VAR SYK.

For etterhvert oppdager datteren at hennes sykdomshistorie er lite annet enn fantasi i en syk, syk mors sinn. Forholdet dem imellom blir verre og verre etterhvert som datteren gjør stadig mer heltemodige forsøk på å løsrive seg. Det kan ikke ende godt, og det gjør det ikke heller.

«The Act» er første sesong i det som er ment som en ny antologiserie med drøye historier fra virkeligheten, og lover godt for fortsettelsen.

Vil du heller se…

Krim? Se «Killing Eve» (serie, 2018-19). Både spennende, morsom og pirrende britisk serie som nå er ute med ny sesong.

Komedie? «Veep» (serie 2012-19). Siste sesong av forrykende komedie fra amerikansk topp-politikk.

Blodsugere? «What We Do in the Shadows» (serie, 2019). «The Office» møtte «True Blood» i kultfilm. Så ble ideen utvidet til serie. Heeelt lættis.

NRK TV

Se «Pure» (serie, 2019).

Møt Marnie! Spilt av nykommeren Charly Clive (se opp for henne!), 24 år, enebarn, sjarmerende og smart – men plaget av fæle tvangstanker og obsessiv-kompulsiv lidelse på tiende året.

I denne seks episoder lange Channel 4-serien følger vi den unge kvinna i hennes indre og ytre reise for å forstå hvorfor hjernen hennes plutselig kidnappes av voldsomme behov for å vaske hendene, dobbeltsjekke at kaffetrakteren er slått av eller, kanskje enda verre, invaderende tanker og visualiseringer av grove tabuer.

TV-dramabransjen begynner etterhvert å bedre sin tidligere nokså dårlige historikk på nyanserte og lærerike framstilling av psykiske lidelser, og i likhet med for eksempel Netflix’ «Atypical» er «Pure» et tungtveiende bidrag.

Ikke at det er noen påtrengende pedagogisk pengefinger å spore i serien – her vil du både le og tørke en tåre flere ganger før du oppdager at du kanskje har -lært- noe.

Vil du heller se…

Krim? Se «Bedrag» (serie, 2019). Gritty og gatesmart om hvitvasking av hasjpenger i København.

En varm dramaserie? «Sommerfugl» (miniserie, 2018). Om 11-åringen Max, som føler seg født i feil kropp, og om hvordan hennes familie må forholde seg til det at hun vil leve som jenta Maxine.

Svensk sosialdrama? «Meg eier ingen» (film fra 2016). Om å vokse opp i arbeidsrklassen, med en dedikert, men alkoholisert pappa. Mikael Persbrandt på sitt beste.

TV 2 Sumo

Se «Isle of Dogs» (animasjonsfilm, 2018).

Intelligent, kreativ og innovativ film med sjarm i bøtter og spann. Akkurat som man kan forvente fra filmskaper Wes Anderson («The Royal Tenenbaums», «The Great Budapest Hotel»), som her har et digert stjernelag av stemmeskuespillere på laget.

Bryan Cranston,  Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson og Yoko Ono (!) er blant dem som voicer hundene i filmen.

Vi er Japan, en gang i framtida, der alle hunder på grunn av smittefare er forvist til å leve på en søppelfylling på en isolert øy. Dit må en ung gutt reise for å bli gjenforent med sin kjære Spots.

Fortellingen er vakker og bevegende, men det er det visuelle uttrykket som er den egentlige attraksjonen her. Alt er håndlaget og detaljrikdommen er svimlende.

Vil du heller se…

Norsk action? Se «Birkebeinerne» (film, 2016). Stramt redigert og underholdende om ski-flukt fra baglere på 1200-tallet.

Krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise som narkokartell-muldvarp på 80-tallet.

Superhelt? Se «Wonder Woman» (film 2017). Filmen som reddet DCs filmunivers etter «Batman v Superman»-fadesen, med sjarm, humor, action og girl power.