Kjipt at det ikke går an å VPN-e seg forbi landegrensene lenger! For i september blir Netflix mye bedre – i USA.

Da får streamingtjenesten eksklusiv rett til å tilby sine amerikanske kunder nye filmer fra Disney, Marvel, Pixar og Lucasfilm (Star Wars) før noen andre – inkludert betal tv-kanaler.

Det varslet selskapet på sin blogg i går, kledelig beskjedent på fjerde kulepunkt etter en gjennomgang av sommerens nyheter.

Nyhetene fra underholdningsgigantene vil fortsatt komme først på kino, deretter på fysiske formater og i digitale butikker. Men avtalen – som ble inngått så tidlig som i 2012 men trer i først kraft nå – gjør at de vil dukke opp i streamingmenyen mye tidligere enn det som har vært tilfellet som nå.

Og i en periode bare på Netflix, ikke konkurrenter som Hulu Plus og Amazon Prime.

Det betyr selvsagt at markedslederen innen streaming av filmer og tjenester med ett gjør det mye vanskeligere for folk å velge en annen tilbyder  – og minner om de er fortsatt villig til å bruke penger på annet enn egenprodusert innhold. På toppen av nye markedsundersøkelser som viser at det fortsatt er betydelig vekstpotensiale for Netflix i store markeder som Brasil og Mexico, ga nyheten et solid løft for aksjekursen.

Men moroa koster også selskapet dyrt. Da avtalen ble inngått for fire år siden hevdet en kilde med kjennskap til forhandlingene overfor Los Angeles Times at prisen for eksklusiviteten lå nord for 300 millioner dollar – i året.

På denne siden av Atlanteren vil storfilmene om superhelter, jediriddere og isprinsesser etter alt å dømme fortsatt komme sent og uforutsigbart på Netflix, men utviklingen i USA kan gi hint om hvordan streaminglandskapet vil se ut også her om noen år.

På den annen side er Disney i ferd med å rulle ut sin egen streamingtjeneste i Europa, DisneyLife.