HBO:

Se «Westworld S03» (serie, 2016-2020)

Så var det duket for en ny sesong av alles favoritt-cowboy-sci-fi. Der forrige sesong ble beryktet for alle krumspringene mellom tidslinjer og verdener, virker det som tredje kapittel er mer rettlinjet. Puh!

Cowboyhatten er lagt på hylla – vi forlater fornøyelsesparken serien er oppkalt etter og entrer den ekte verdenen. Dolores (Evan Rachel Wood) har brukt sine gudelignende evner til å manipulere seg hit, og ser ut til å klekke ut en plan om verdensdominans for robotene. Det er kanskje ikke tilfeldig at første episoden heter «Parce Domine», som betyr noe som «Spar oss, Gud».

I en ubestemt by møter vi Caleb Nichols (Aaron Paul), en traumatisert konstruksjonsarbeider som tyr til kriminell virksomhet på si. Dette kriminelle nettverket har et slags digitalt rangeringssystem (hei, «Black Mirror») der Caleb har relativt lav score. Det er ikke usannsynlig at han vil møte på Dolores på et tidspunkt.

Det er fortsatt masse små detaljer som kan være frempek og indikasjoner på at denne sesongen blir en like stor mindf*** som forrige. Det eneste som er klart, er at et støvdekket cowboy-eventyr nå har blitt en blankpolert og fascinerende science fiction-serie.

Vil du heller se…

Mer sci-fi? Se «Devs» (serie, 2020). Alex Garland står bak «Ex Machina» og «Annihilation», og hans første tv-serie er like lekker.

Mørk humor? Se «Breeders» (serie 2020). To småbarnsforeldre gjør så godt de kan for å ikke klikke i vinkler. De elsker barna, men noen ganger… (!).

McSvindel? Se «McMillion$» (dokumentarserie, 2020). I flere år ble McDonald’s sitt Monopol-lotteri svindlet for millioner av dollar. Hopp ned i kaninhullet!

Netflix:

Se «Uncut Gems» (film, 2019)

En av fjorårets beste filmer har allerede vært tilgjengelig på Netflix i noen måneder.

Adam Sandler har gjort karriere på katastrofalt umorsomme filmer, men i «Uncut Gems» gjør han en meget god jobb i å få deg til å heie på den fæle hovedkarakteren Howard Ratner.

Ratner er en kalkulert, og i de aller fleste tilfeller ekkel, gullsmedforhandler i New York. Han har gamblingproblemer, er notorisk utro mot kona, lyver, jukser og svindler. Vi treffer denne utsøkt sleipe fyren på et punkt der alt dette, samt lånehaienes muskelbunter, er i ferd med å ta rotta på ham.

Heldigvis for Ratner har han fått tak i en verdifull, uslepen bloddiamant som gir håp om at alt nå skal ordne seg. Basketballspilleren Kevin Garnett får låne steinen, men leverer den ikke tilbake. Æsj da! Dette blir katalysatoren for raseringen av Ratners korthus.

Filmskaperbrødrene Joshua og Benjamin Safdie har tidligere imponert med Robert Pattinson-filmen «Good Time». Med «Uncut Gems« har de levert en heseblesende thriller som er fullstendig oppslukende fra første scene (som for øvrig starter med at kamera zoomer ut fra Howards rektum, men ikke la det stoppe deg!).

Vil du heller se…

Ung kjærlighet? Se «Dager med blå himmel» (film, 2020). En skildringer av ung og turbulent kjærlighet som dykker under den sukkersøte overflaten.

Deilig klisjéfull sci-fi? Se «Altered Carbon» sesong 2 (serie, 2018-2020). Et potpurri av kunstig intelligens, hamskifter, leiesoldater og rikinger med en utspekulert plan om å oppnå evig liv.

En vakker familiefilm? Se «Min nabo Totoro» (animasjonsfilm fra 1988). Eller hvilken som helst av de andre Studio Ghibli-filmene som nå er på Netflix.

Viaplay:

Se «Alita: Battle Angel» (film, 2019)

Denne science fiction-filmen har et glitrende stjernegalleri: Regissert av Robert Rodriguez («Sin City»), produsert av James Cameron («Avatar» og «Titanic») og med Christoph Waltz og Rosa Salazar i hovedrollene.

Filmen er basert på den japanske tegneserien «Battle Angel Alita», og tar for seg historien fra de første fire bøkene.

Vitenskapsmannen Ido (Waltz) finner kyborgen Alita på en skraphaug, men dessverre har det skjedd noe med minnet hennes, og hun må tilvenne seg et vanlig liv i dystre Iron City. Tror du ikke at hun har en fortid som kommer etter henne? At hun er steike god til å sloss? Og at noen har skumle planer om å bruke evnene hennes til å styre byen? Joda!

Denne er for deg som har en hang for anime, hodeløs moro (James Cameron har også vært med på utviklingen av manuset) og vanvittig CGI.

Vil du heller se.. 

Allsang? Se «Bohemian Rhapsody» (film, 2018). Filmen om Freddie Mercury vant flere Oscar-statuetter (noen var kanskje ufortjente, men la gå.. ) og er verdt å investere noen timer i.

007? Ha et «James Bond»-marathon (filmer, 1962-2020)! Viaplay har lagt ut samtlige James Bond-filmer på sine sider. Å velge ut én anbefaling blir for vanskelig, for alle har sin personlige favoritt.

Noe skummelt? Se «Us» (film 2019). En familie reiser på strandferie for å slappe av. Den deilige ferieroen blir til et levende mareritt da familiens dobbeltgjengere dukker opp.

TV 2 Sumo:

Se «Take the Ball, Pass the Ball» (dokumentar, 2018).

Om du ikke har sett fotball-doku-serien «Sunderland ‘Till I Die» på Netflix: Gjør det nå, sesong to kommer 1. april.

Historien om Barcelona er den rake motsetningen til Sunderland. I «Take the Ball, Pass the Ball» møter vi erfarne Barca-spillere som Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Samuel Eto’o, Thierry Henry, mens Lionel Messi og Gerard Pique er unge og sultne. Denne troppen fra Catalonia ledes av Pep Guardiola (med hår!).

De fire årene Guardiola stod ved roret gjenfortelles av ham selv, flere nøkkelspillere, fotballpersonligheter og rivaler. Med utsettelser av Premiere League, Champions League og sommerens EM kan dette tilfredsstille hungersnøden på fotball der ute.

Barcelona var i denne perioden verdens desidert beste lag – kanskje noen sinne i fotballhistorien.

Virtuell heisatur? Se «Ready Player One» (film 2018). Steven Spielberg-regissert science fiction med utallige referanser til populærkultur på 80- og 90-tallet. Reinspikka moro i litt over to timer.

Norsk sjangerlek? Se «Thelma» (film fra 2017). Joachim Trier har laget et psykologisk drama med både romantikk og en gysende, mørk undertone.

Sjarmerende svensk film? Se «Britt Marie var her» (film fra 2019). Pernilla August foran kameraet og Tuva Novotny bak, i denne lette men også fullendte og sjarmerende lille filmen.

NRK:

Se «Bjarne vil ikke på film» (dokumentar fra 2018).

Denne usedvanlig fine dokumentaren har vunnet et drøss med priser. Det er absolutt fortjent!

Den polske journalistikkstudenten Weronika flytter til Oldedalen og blir nabo med sauebonden Bjarne (70). Som tittelen tilsier, har ikke Bjarne noe særlig til overs for at en for ham totalt fremmed person forsøker å finne mer ut om han gjennom et videokamera. Hun lar skravla gå, han er tilbakeholden og taus.

Gjennom utallige spørsmål om livet, døden, vennskap, ensomhet og alt annet mellom himmel og jord, utvikler det seg gradvis et vennskap mellom de to.

Den 40 minutter lange dokumentaren er både morsom, alvorlig og absurd. Det gir også et fint innblikk i livet langt ute i distriktet og behovet for selskap, selv om man kanskje ikke liker å innrømme det.

Vil du heller se…

True crime? Se «Scandinavian Star» (serie, 2020). En hjerteskjærende fortelling om den uoppklarte brannen som tok livet av 159 mennesker i 1990.

Vikinger som er «woke»? Se Vikingane sesong 3 (serie, 2016-2020). Vi får et innblikk i hendelsene før sesong én, og får blant annet vite hvordan Jarl Varg mistet sitt frodige hår.

En sterk polsk film? Se «Ida» (film fra 2013). Paweł Pawlikowski tok hjem en Oscar-statuett for dette stillfarne mesterverket i svarthvitt. Fytterakkern så velfortjent det var.