Den mye omtalte, amerikanske remaken av den norske tv-serien «Maniac» ble sluppet på Netflix fredag. Men allerede da de første bildene kom i vår ble det klart at regissør Cary Fukunaga og manusforfatter Patrick Somerville hadde tatt seg friheten til å gjøre sin helt egen greie.

Der TV 2-serien først og fremst handlet om en mentalpasient som sklir inn og ut av sin egen fantasiverden, selv om han egentlig befinner seg på et sykehus hele tiden, har Netflix-varianten to hovedpersoner som deltar i et mystisk farmasøytisk eksperiment, og som under påvirkning møtes i forskjellige universer.

Nå røper Fukunaga at han ikke engang har sett den norske serien.

– Det som skjedde var at Anonymous Content (produksjonsselskapet, journ. anm.) kjøpte rettigheten til den norske serien. Jeg har aldri sett den, jeg bare visste hva formatet var, sier regissøren i et intervju med amerikanske Insider, nettmagasinet som er en søsterpublikasjon til mer kjente Business Insider.

– Ideen var at jeg kunne lage en hel haug med verdener, få hvilke skuespillere jeg ville, og jeg tenke «la oss gjøre det til en two-hander» (en serie med to hovedpersoner, journ. anm. igjen), sier Fukunaga, som også skal lage den neste James Bond-filmen.

Han sier han visste at han ønsket å jobbe med Emma Stone, og at det var hun som foreslo sin gamle medskuespiller i «Superbad», Jonah Hill, som den andre hovedpersonen. De to oppsøkte Hill samme dag.

– Og hans respons var «en serie der du ikke har en anelse om hva som foregår, annet enn at det skal være en hel haug med vrangforestillinger? Okay. Høres bra ut», ler regissøren.

«Maniac» har fått en usedvanlig delt respons fra anmelderne, der noen hyller serien som et mesterverk på linje med «Westworld» og «Inception», og et karrierehøydepunkt for alle involverte, mens andre mener den er et salig rot med uengasjerende rollefigurer.

Den som synes serien spriker i for mange retninger, skal vite at serieskaperne utviklet enda flere alternative universer og fortellinger enn det som endte opp med å bli filmet. Ja, det ble til og med skrevet manus til hele episoder som havnet i søppelbøtta.

– Noen av dem omfattet andre verdener, andre bød på endringer i plottet som var ganske ville. Men så slipte vi det ned til denne versjonen, sier Fukunaga i intervjuet.

Han røper også at det er uaktuelt for ham å regissere en ny sesong av serien, dersom Netflix skulle ønske dette.

– Jeg liker å lage en, og så bevege meg videre. Jeg blir glad hvis det kommer en sesong til, men jeg tror de tenkte på dette som en avsluttende serie, og hvis det er etterspørsel etter enda en er sikkert Patrick klar for å ta det på seg. Men det blir ikke med meg, sier han.