«Iron Sky» er et av 2000-tallets snåleste filmprosjekter. Jeg traff den finske regissøren Timo Vuorensola for første gang på Cannes-festivalen for fire år siden, der han snakket om sin vanvittige historie om nazister på månen, en historie han tenkte å realisere hovedsaklig ved hjelp av crowdfunding.

Det låt artig, men mistanken om at dette aldri kom til å bli noe av skurret samtidig kraftig i bakhodet.

To år seinere dukket Vuorensola opp i Cannes igjen – denne gangen for å fortelle at budsjettet hadde vokst seg dobbelt så stort (50 millioner kroner), men at pengene nå var på plass. Tvilen økte i hvert fall i mitt hode.

Vel, nå bør både jeg og andre dølle skeptikere spise hattene våre – filmen er ferdig og «Iron Sky» får sin premiere på Filmfestivalen i Berlin, i programmet Special Panorama.

En fullengdes trailer er også sluppet (se i videovinduet over).

Den ser jo fryktelig imponerende ut, og konseptet er fremdeles morsomt:  Seint i 1945, da krigen åpenbart var tapt for nazistene, fikk samtidig tyskernes forskere et gjennombrudd i romprogrammet som muliggjorde at de kunne flykte til månen.

Her har nazistene – i all hemmelighet – bygget opp en invasjonsstyrke som skal reise tilbake til jorda og ta over styringen når tida er inne. Den tiden nærmer seg, når en amerikansk astronaut plutselig dukker opp på månen.

Han tas til fange, og utvikler et spesielt forhold til sin kvinnelige forhørsleder. Sammen bestemmer de seg for å stoppe nazistenes angrep på jorda.

Som sagt er det ingen som betviler prosjektets originalitet, og om manuset også holder noenlunde mål bør dette bli et veldig fint år for Vuorensola og hans venner.

«Iron Sky» er for øvrig solgt til 30 land – deriblant Norge, der den ifølge Filmweb får kinopremiere i løpet av april.