Den unge regissøren Henrik Dahlsbakken har ikke akkurat ligget på latsiden etter at han la til «Martin» i navnet sitt som en hommage til Scorsese og begynte sitt halsbrekkende 1,5 spillefilmer-i-året-løp. Et løp som så langt har gitt oss alt fra familiedrama til krim til actionthriller til komedie.

Likevel har ingen av Dahlsbakken-filmene så langt vært i nærheten av forhåndsomtalen til straks premiereklare «En affære». Det skyldes sikkert flere ting, som at en av «Skam»-yndlingene spillefilmdebuterer og at han skal bryne seg mot en av våre mest avholdte karakterskuespillere.

Men heller ikke at filmen i fullt alvor klassifiseres som en erotisk thriller er egnet til å roe ned gemyttene på det jevne avisredaksjon-idèmøte.

Så, her er Andrea Bræin Hovig, klar for å gjøre akkurat det.

– Man kan bli skuffet, altså, hvis man tror filmen er bare veldig skummel eller bare veldig heit, sier skuespilleren når vi treffer henne på Cinemateket i Oslo i forbindelse med Norsk Filminstitutts presentasjon av høstens norske filmer.

– Den er begge deler, men den er først og fremst et karakterdrevet drama – hvertfall i mine øyne. For meg er det skumleste i denne filmen å følge med på hvor langt hun er villig til å gå… det er skikkelig ubehagelig, sier Hovig.

En kvinne med issues

«Hun» er hennes egen rollefigur, Anita Lønstrup, en tidligere turner som nå har blitt gymlærer på en videregående skole. Der får hun Markus (Tarjei Sandvig Moe, nevnte «Skam»-stjerne) som elev.

Tross en aldersforskjell på et kvart århundre og hennes åpenbare ansvar for å ikke gjøre elevene sine til emosjonelle krøplinger, blir det spionering i dusjen, beinflørting på foreldremøte, tungekyss i garderoben, slikking av magemuskler, pirrende fingre på stram brystkasse og sikkert enda verre ting enn dette (som bare er det vi blir servert i teasertraileren).

Likevel, altså:

– Karakterdrama, det er det jeg har tenkt hele veien. Den taggen – erotisk thriller – er også riktig. Men kanskje ikke helt dekkende, mener Andrea Bræin Hovig.

Som betoner at hennes Anita først og fremst er et menneske med noen dyptgående issues.

– Det var ikke kleint å spille inn sexscenene, for jeg og Tarjei ble gode venner og hadde et godt utgangspunkt for de scenene. Det var mye kleinere med alle scenene der Anita er i en sosial sammenheng – et middagsselskap, for eksempel – fordi hun er så sosialt awkward, sier hun.

Snusk i skoleverket. (Foto: SF Studios).

– Jeg røper ikke for mye ved å si at hun ikke er på et godt sted i livet. Vi er alle sårbare i en situasjon når man i utgangspunktet føler seg utenfor, og så plutselig blir man sett – og kjenner seg verdifull og attraktiv igjen. Og Anita er utenfor i livet litt, rett og slett. Hun skader seg selv… så veldig, sier Hovig.

– Jeg tror aldri før jeg har spilt et menneske med så lav selvfølelse og så lav selvinnsikt. Den kombinasjonen er nokså uheldig, det vil sikkert en psykolog kunne si mye om. Har man verken selvfølelsen eller selvinnsikten på plass kan man ødelegge mye for seg selv, sier hun.

Diagnoseløs, men drøy

Allerede på et tidlig tidspunkt var hun tilknyttet filmen, og selv om det er Henrik Martin Dahlsbakken som har skrevet den fikk hun være med på å forme Anita-karakteren. Noe av motivasjonen ble å se hvor langt det var mulig å strekke Anitas personlighet uten at figuren ble, bokstavelig talt, sinnssyk.

– Jeg hadde lyst til å portrettere henne som en kvinne som gjør utrolig drøye ting uten å ha en åpenbar diagnose. Jeg føler at sykdom ofte blir forklaringen når en kvinne oppfører seg bisarrt eller uetisk. Da er det straks fordi hun har aspergers syndrom, sier hun.

– Er det en billig løsning?

– Det er hvertfall en merkelapp kvinner ofte får hvis de er drøye. Så det ønsket jeg å forske i – hvor langt jeg kunne gå.

  • «En affære» ser du på kino fra 5. oktober. Det er samme måned som TV 2 starter å sende den nye serien «Kielergata», som også har Andrea Bræin Hovig i en av hovedrollene.