• Les oppsummeringen av episode 1-2 her

NB: Ved en inkurie ligger vi nå én episode foran det norske sendeskjemaet (første episode var en dobbeltepisode i USA, men ble delt i to i Norge). Vi vil gjerne følge sendingene i Norge, og kommer derfor til å hoppe over neste uke – og så være i synk igjen etter det. Skjønner? Håper det!

Ny uke, ny «Mad Men»-episode, eller hva? Helt riktig. Forrige ukes premiere var lang som en film, men den rakk dermed å etablere en rekke elementer som vil prege sesongen.

Dons fascinasjon for døden, Megans nyvunne berømmelse, Peggys utvikling til jernkvinne og mye mer. Men som mange har notert seg, det var liksom ikke så himla mye som faktisk skjedde. Det samme gjelder ikke for kveldens episode.

Den begynner i forstadshjemmet til Pete og Trudy. De har hatt et nabopar til middag og står og pludrer litt før de skal si farvel.

Pete, i kjent klysete Pete-stil, flørter åpenlyst med de to kvinnene, særlig den av dem med rundest øyne. Han forteller henne at han har kontakter som kan skaffe henne billetter til «Hair», og sier han gjerne møter henne for å overlevere billettene «and a hot dog». Hot dog betyr i denne konteksten penis.

Som dere kanskje husker, har Trudy vært så grei å la ham ha en leilighet i byen KUN for å beise andre kvinner på si. Altså, hun har ikke sagt det eksplisitt, men det er utelukkende derfor. Den perfekte kone, eller hva? *dulter borti nærmeste mann for bekreftelse*

Don har på sin side også en affære å sjonglere, også denne med en nabokvinne. Forskjellen er at hun bor i samme fuckings bygning som dem. Og om morgenen, etter å ha tatt heisen ned med sin legevenn, tar han den opp igjen for å ha hyrdestund med henne.

Hun sier de ikke må forelske seg, og påpeker at Don liker hvor fårete ektefellene deres ser ut, der de går rundt uten noen anelse om at de er offer for utroskap.

Disse scenene blir flettet sammen med scener fra Dons oppvekst på landet på 30-tallet, der han og moren må få husly i et bordell. HVA SKJER MED SVEISEN TIL DON PÅ 30-TALLET?

Seriøst? Skal vi serr-i-øst bli fortalt at Don «verdens mest velskapte menneske» Draper så sånn ut da han var 15? Nei nei nei nei. Glem det. Jeg er ingen ekspert på 30-talls hårmote, men ingen så sånn ut på håret. Noensinne. Unntatt Moe fra «The Three Stooges».

Men om vi ser bort fra håret, disse flashbackene til bordellet der moren måtte selge seg for å brødfø dem begge, fungerer fint og viser hvordan Don har endt opp med det nokså forvrengte kvinnesynet han har. Selv klarer jeg ikke bestemme meg for om jeg vil han skal fortsette med disse affærene eller ikke.

Det er jo sabla artig med den slags drama, men jeg unner ikke Megan det der.

På kontoret blir Peggy fortalt av sin sekretær at hun godt kan være litt greiere med tekstforfatterne under seg, med tanke på at hun selv en gang var i deres posisjon.

I mange sesonger har vi tross alt sett Peggy finne seg i mye drit fra Don «Don Vito» Draper, og det blir vel litt som fedre som slår sine barn også ender de barna opp med å slå sine barn igjen og så videre. Men hallo, det har gjort henne beinhard.

Se på henne, a! Her gjør hun en ironisk «go get’em»-bevegelse, akkurat som vi menn liker å gjøre:

Pete får besøk i leiligheten sin av hun peneste av de to damene fra første scene. Han prøver seg på de døveste movesa jeg har sett siden jeg var på Trompeten karaokebar i 2004, men likevel blir dama bedåret nok til å la ham entre henne (med snabelen…hehe). Hva er greia? Hvordan gjør han det? Hvorfor får han ligge med så mange?

Er det utelukkende makten han (egentlig ikke) utstråler? Jenter, please sett dere inn i 60-tallsmentaliteten og kommenter under saken. De ligger i hvert fall sammen, og mens de kler på seg ymter hun frampå at hun gjerne vil fortsette å møte ham. Han er ikke så hypp på dette.

På SCDP har Don og gjengen besøk fra Bønne-kongen fra sesong fem og en representant fra Heinz ketchup. I et nokså sprøtt møte, forteller Heinz-duden at han er imponert over hva de gjorde for Bønne-selskapet, men at han ikke kan love noe som helst blunk blunk.

Etter han har gått, forteller Bønne-kongen at de skal bare gi langt faen i å så mye som sende juleskinke til Heinz ellers mister de Bønne-kontoen. Don vil respektere dette, mens de andre ser muligheten for å naile USAs største produsent av smakstilsetninger. Det kan bli gøy å se hvor de går med dette.

Megan møter på Sylvia på vaskerommet og de ender opp med å pludre og røyke sigg sånn som damer bare digger å gjøre. Det kommer plutselig fram at Megan nylig spontanaborterte. All kudos til Megan-skuespiller Jessica Paré som nokså ypperlig klarer å vise den indre konflikten av å ønske et barn med sin mann, men på samme tid vite at det ville vært døden for jobben hennes.

Samtidig må Sylvia sitte der å prøve og trøste, samtidig som hun kjenner på den ekstreme skyldfølelsen som kommer av å ligge med Don bak Megans rygg.

På SCDP får Joan visitt av han feite Jaguar-douchen som hun måtte ligge med i sesong fem. Herregud, så døv han er.

Heldigvis får Joan avlevert den beste replikken så langt i sesongen:

Feit Jaguar-douche: «I know there’s a part of you that’s glad to see me».
Joan: «And I know there’s part of you that you haven’t seen in years».

Hun snakker om tissen hans (sorry, Sherlock, jeg kommer til å påpeke all fordekt penissnakk i hele sesongen). Joan går rett til Don, som skal ha møte med douchen, og vi ser at han har så innmari lyst til å si til henne hvor kjip han synes situasjonen er, men klarer det ikke.

Don får derimot sin hevn mot Jaguar-mannen da han går imot douchens ønsker om å forandre på hele markedsstrategien til Jaguar. Det er sabla gøy å se hvordan Don kan leke seg til å få det som han vil i enhver situasjon, også når han gjør det i godhetens tegn.

Om kvelden har Peggy sin daglige/ukentlige/jeg vet ikke hvor ofte samtale med Stan, mannen med seriens for øyeblikket beste stil. Han forteller henne om Heinz-episoden, noe jeg finner en smule urealistisk, han må da skjønne at det er dumt.

Men ja, hun reagerer ikke noe særlig på det og ender opp med å fortelle det henslengt til sin sjef. MEN IKKE SI SÅNNE TING TIL SJEFEN DIN DA PEGGY DU VET BEDRE for han blir selvfølgelig kjempegira. Nå ligger det an til at det blir byråkrig mellom hennes nye og hennes gamle arbeidsplass. Don vs Peggy. Det blir helt rått.

Pete og Trudy blir forstyrret midt oppi kveldskosen av en blodig og forslått nabokvinne (den han lå med). Det er deilig å se frykten i hans øyne. Se på den deilige frykten, da.

Hendelsen fører til episodens aller viktigste twist, og kanskje den deiligste forløsningen hittil i hele serien: Trudy bryter med Pete. ENDELIG. ENDELIG!

Pete har vært den største drittfyren av hovedkarakterene og i seks sesonger har vi måttet finne oss i Trudys overbærende oppførsel der hun bare har levd med hans konstante utroskap og uærlighet. Hver gang han har vært kjip med henne, har jeg fått lyst til å bare hoppe inn i rommet og sparke ham i lysken, men her klarer hun det helt fint selv.

Ikke bokstavelig talt, det ville vært helt nørd å sparke ham i lysken. Men hun leverer noen replikker som bare smeller som spiker inn i tinningen på Pete:

«This is how it’s going to work. You will be here only when I tell you to be here. I’m drawing a 50 mile radius around this house, and if you so much as open your fly to urinate, I will destroy you.»

Herregud, for en deilig følelse det var å se henne maltraktere manndommen hans verbalt. Jeg nevnte i forrige recap at det virker som denne sesongens store tema vil være kvinnefrigjøring, og dette bare sementerer min spådom.

Peggy er for lengst der, sittende nokså nære toppen av reklamebransjen med masse menn under seg. Joan har blitt partner i SCDP og kommer til å gjøre seg mer og mer markert. Kona til Don har fått seg jobb. Og Trudy, hun har vært den mest undertrykte kvinnen av dem alle. Her sprekker plutselig kokongen med en fuckings fanfare.

Da gjenstår bare stakkars Betty.

Don og Megan har planlagt middag på fancy restaurant med legeparet, men Megan melder avbud. Når også legen må dra, blir Don sittende alene med Sylvia.

De virker begge uhyre ukomfortable med å være sammen utenfor sengens fire sengestolper, og vi kan alle se at dette ikke kommer til å ende godt. Det lukter atombombeeksplosjon av hele situasjonen, og det skal bli gøy å se åssen detta går.

Forrige episode, dog ganske fin, fungerte som sagt mest som en setup til alt som skal skje i sesongen videre. I denne episoden begynner vi allerede å høste payoffene, og jeg har på følelsen av at dette blir en helt heseblesende rå sesong.

Det er krig i lufta, folkens. På alle plan.

Topp 3 sykt lættis ansiktsuttrykk fra Don Draper i ukas episode

1. «Duuuude, I’m so high from the marijuana druuug, maaan, lol»

2. «OOooh, dear, I had four buritos too many for dinner, mmmbrrffffff…» Haha.

3. «Eeeeey, wanna hear a joke, lady! Snibbisnoobisnooo!»

Lættis!