Vi følger det norske sendeskjemaet, og denne episoden ble sendt på VOX onsdag kveld. Episoden kan ses her (forutsetter TVNorge-abonnement).

  • Her kan du lese oppsummeringene av episode en og to og tre.

Klar for «Mad Men», eller? Det er jeg. Deilig med serier som har jevnt høyt nivå, og denne sesongen ser ut til å bli den beste hittil. Masse som skjer.

I forrige episode så vi begynnelsen på slutten til Petes ekteskap, at Don kavet seg dypere og dypere nedi utropskapens grop og starten på et rivaleri mellom Dons og Peggys respektive reklamebyråer.

Episode fire starter med at Heinz-representanten møter med Pete og Don hjemme hos Pete. Heinz-mannen har på seg blazeren til the Riddler fra Batman. Don uttrykker sin frykt over at bønnemannen skal få vite om hva de holder på med, og mister Heinz forsikrer ham at ingen vil få vite om at de kanskje skal samarbeide.

Don og Pete bestemmer seg så for å gi Stan ansvaret for å lage kampanjen, og at ingen andre skal involveres.

Sekretæren Dawn møter en venninne på café. Det var på tide at en afro-amerikansk karakter fikk litt skjermtid utenfor kontoret, ass. Skulle nesten tro fargede ikke hadde de samme privilegiene som hvite på 60-tallet.

Venninna til Dawn skal gifte seg og de pludrer i vei.

De møtes igjen litt senere i episoden og det kommer fram hvor mørk Dawn synes arbeidsplassen SCDP faktisk er, med alkoholisme og selvmord som hverdagskost. Hun har rett, sjelen til reklamebyrået nærmer seg kullsvart.

I neste scene blir moren til Joan sminket av en 15 år yngre, men 15 prosent mindre vakker versjon av Heather Graham ved navn Kate. Må innrømme at moren ble ganske seende ganske chill ut etter sminken var på.

Joan, Kate og moren spiser middag og de snakker om hvor stolte de er av Joan. De vet dog ikke hva hun måtte gjøre for å komme dit hun kom, og det gnager på henne.

Don møter elskerinnen sin i heisen. De gjør den «stoppe heisen og kline»-greia som alle dagdrømmer om, men ingen gjennomfører. Er det så enkelt som å bare trykke på stoppknappen når man er kåt, også trykke på den igjen når man er ferdig, så går alt smud? Kommenter gjerne under.

Uansett, Don og Sylvia planlegger neste utskeielse. Utskeielse av sexgjøring, hvis du skjønner hva jeg mener…

Ken «LA Noir» Cosgrove, som ELSKER å kle seg i klær med samme farge som håret sitt, tar seg en prat med Harry som klager over ett eller annet. Jeg kunne egentlig droppet dette avsnittet, da ingenting viktig skjer. Men da ville jeg ikke fått med den nokså greie observasjonen om Kens klær.


Stan, ikledd klærne til et menneske som daglig dreper vaskebjørner, går i gangene til SCDP til lyden av spionmusikk før han går inn på et rom og låser døra. Han skal jobbe med Heinz-kontoen, men utad i kontoret heter det at han jobber på «project K».

Kunne de ikke ha kalt det noe annet, om de virkelig ikke ville at noen skulle gjette seg til hva det var? For eksempel noe som ikke inkluderer forbokstaven til Ketchup, nemlig bokstaven «K»? Ja ja. Don kommer og ser på hva han har gjort.


Don og Stan deler en fuckings BØNNE (slang for marihuana) mens de ser på Stans skisser til Heinz-plakatene. De får seg en god gammeldags runde med weed-lættis.


Dawn sier seg villig til å stemple ut sin kollega, Scarlet, så hun kan få skulke jobben.

Dette var en såkalt «big mistake», for kontorets skarpeste hjerne, Joan, skjønner greia innmari fort. Scarlet får sparken på stedet.

Men Scarlet er Harrys sekretær, og vi vet alle hvilken liten bitch Harry kan være, så han sutrer til de andre partnerne og får dem til å gjeninnsette Scarlet. Men ikke nok med det: han påpeker elefanten i rommet, nemlig hvordan Joan fikk stillingen sin, og krever å få bli partner han også fordi «I’ve actually earned it».

Kukmann, ass. Han har alltid irritert meg, og jeg får bare mer og mer grunn til det sånn som mannen ser ut. Har lyst til å kaste syre på det kinnskjegget.

Megan ligger på sofaen backstage i et nanny-kostyme. HERREGUD MEGAN I NANNYKOSTYME.


En av de eldre skuespillerinnene forteller henne at hun skal få ha en affære med såpeseriens hunk «numero uno».

De snakker om at Don ikke vil like at hun har en tv-affære. Hun har moralske skrupler for å ha en liksomaffære på tv, mens han er på pulern hver dag. Drøyt.

Don kommer hjem etter jobb til Megan som er på giversiden fordi hun skal droppe nyheten om tv-affæren.

Don sitter og er EN DOUCHE, og viser dobbeltmoral som bare Don kan. Han later som han synes det er vanskelig at hun skal kysse en annen mann, men «gir etter» ganske kjapt.

Joan er med Heather Graham Junior og spiser på et telefonsjekkested. I utgangspunktet ser det ikke ut som Joan har planer om å hooke opp med noen, men hun ender opp med å kline med en fyr etter å ha snakket med ham i 12 sekunder.

Sånn ser det ut når Joan kliner i et psykedelisk rom:


Hun er jo vanligvis Miss Prippen, men det er tydelig at hun trengte å skeie ut etter møkkaepisoden med Harry. Atpåtil blir hun ikke vist respekten hun ikke bare fortjener, men som stillingen hennes tilsier at hun skal få. Selv ikke det å sparke en sekretær får hun lov til, og det er kjiipt.

Joan er en av de sterkeste karakterene, og jeg tviler på hun kommer til å la situasjonen fortsette å være slik.

Don og Megan spiser middag med Megans kollega og tekstforfatteren bak Megans såpeserie, også kjent som han som spilte naboen til Al Bundy i «Married with Children».

Don og Megan blir nokså åpenlyst invitert hjem til dem på gruppesex. De takker nei, og får seg en god latter i bilen på vei hjem. Det er alltid like deilig å se Don og Megan glede seg over noe sammen, det skjer så sjelden.

Don, Stan og Pete presenterer sine forslag til plakater til Heinz, uten å imponere altfor mye. Og tror du ikke Peggy og sjefen kommer rett etter dem for å presentere sine forslag, ‘a?

Øyeblikket der Stans øyne møter Peggys og den genuine skuffelsen over å ha mistet en god venn, er vond å se på.

Hadde trodde det skulle ta litt lenger tid før de to byråene gikk opp mot hverandre, men jeg tviler på det stopper her. Dette blir en sesonglang feide. Uansett, etter presentasjonene sitter begge teamene på en bar og sørger over at ingen fikk kontoen.

Ken kommer inn og skjeller ut Don, Pete og Stan fordi bønnefolka luktet lunta og nå har forlatt dem. Og påpeker hvor skadelig denne situasjonen vil være for selskapet.

Endelig får vi se MEGAN i aksjon, i scenen der hun skal bli forført av sin medskuespiller. Det går strålende. Så strålende at jeg kunne erklære «lift off» der du vet. Neida, jeg fikk ikke ereksjon. Jeg bare tøffer meg for dere.

Plutselig viser det seg at DON har stått og sett alt sammen, og han ser sur ut. Han er skikkelig sur. På ordentlig. Men jeg skjønner det, kjipt når kona gjør sånne ting når det faktisk er JOBBEN hennes. Jeez.

De krangler og hun ender opp med å grine. Han er så innmari dust, ass.

Don drar rett til sin elskerinne for å gjøre det samme med penisen sin som Megan nettopp gjorde med munnen. Herregud, for et kaos det er inni den mannen. Må se ut som en Rema 1000-butikk ved vareopptelling.

Legg merke til hvordan Don ligger helt identisk oppå Shirley som i Megans scene over. Sterkere bilde på dobbelmoral er det vanskelig å skape. Nå må det snart nærme seg bristepunktet for ekteskapet.

Nok en sterk episode, altså. Joan fikk endelig skjermtiden hun har fortjent, Harry fortsetter å være en jævla weasel, Peggy og Don er i åpen konflikt og sistnevntes eskapader vil ingen ende ta.

Jeg er egentlig allergisk mot klisjéer, men det er så sabla passende å skrive «the plot thickens», at jeg ikke ser noen annen utvei.

The plot thickens.