• Her kan du se episoden (forutsetter TVNorge-abonnement)
  • Her kan du lese flere av Hasses recaps

Hei, gutter og jenter. Takk for at dere leser disse recappene. Uten dere, ville ingen ha lest disse recappene.

Husker dere at jeg hadde samme intro forrige uke? Det er fordi jeg bare klippet og limte den inn her. Ganske døvt gjort.

Noe som også er litt døvt, er ukens episode. Det skjedde jo mye rart, men jeg synes den var en smule tam likevel. Men sånn er det gjerne rett før sesongslutt. Unntatt i «Game of Thrones».

Peggy skal dra hjemmefra en morgen, og oppdager til sin forskrekkelse at det befinner seg en rotte i leiligheten. Hun skriker og løper ut.

Don er på kontoret til Roger og snakker om Sunkissed, et firma som lager appelsinjuice og som de besøkte i LA i forrige episode. Roger sier han aldri har skjønt hvordan man sjonglerer, men tror du ikke han kan det likevel? I seg selv en nokså lite lættis greie, men sett i den seriøse Mad Men-konteksten blir de minste ting humreverdig.

Moren til Pete er på besøk, og har med seg sin nye tilsynsperson Manolo. Jævlig sjarmerende fyr som snakker 100 prosent likt Antonio Banderas. Forresten, kan ikke en av dere kommentere at jeg likner på ham? Hadde digga det.

Petes mor setter seg ned med Peggy, og vi får episodens første ÅH NEI-øyeblikk i det hun sier til Peggy hvor fint det er at hun og Pete kommer overens med tanke på deres felles barn.

Peggy stivner helt, men det viser seg at moren er like dement som Mister Magoo (husker dere han eller? Hva er deres favorittøyeblikk fra Mister Magoo? Kommenter i kommentarfeltet!) og tror Peggy er Trudy.

Don møter sønnen til sin tidligere elskerinne, Sylvia. Han heter Mitchell og ser ut som han er tatt rett ut av 1968. Noe han er. Megan kan fortelle at Mitchell er såkalt 1-A, altså klar for å bli sendt av sted til Vietnam, og det er helt krise og greier. Don kondolerer.

Peggy, Pete og Ted er ute og spiser. De er på «en snurr», som det heter. Jeg kan ikke huske å ha sett Peggy og Pete ha så god kjemi siden han var inni henne i sesong 1 (noen som fortsatt onanerer til tanken på dette?). Pete hinter til at han skjønner hva som skjer/har skjedd mellom Peggy og Pete, men hun avfeier ham. Hun forteller for øvrig Pete at moren hans har sagt om Manolo at de har en slags romanse. Manolo og moren, altså.

Så gir Pete oss den mest vemodige replikken på lenge, i det han sier til henne «… at least one of us ended up important.» Det er sant. Husker dere hvilket powerhouse Pete var før? Masse selvtillit både på jobb og med damene. Gjorde rent bord med kundene. Og gjorde rent bordet før han pulte damer oppå det. Nå er han ingenting. Men han virker i det minste lykkelig-ish her.

Vi får omsider ta del i Teds privatliv. Kona er sur fordi han bruker for mye tid på jobb. Ser dog ikke ut til at forholdet deres er like fucka som samtlige forhold Don har vært i noensinne.

De store gutta har en krangel på jobb der det viser seg at de begge seniorlagene (Don/Roger og Ted/Jim) har prøvd å hanke inn en appelsinjuiceprodusent, nemlig Sunkissed og Ocean Spray. De kan ikke ha begge. Og begge er verdt like mye. Ted blir sinna og roper til Don at han må begynne å lese skrivene han sender ut.

Sally har en venninne på overnattingsbesøk, og de støter på Mitchell i lobbyen. Venninna er tydeligvis jævlig frampå til å være fem år, og vi skjønner at de begge er keene på litt guttehippie-rumpe.

Pete konfronterer moren sin med hva Peggy sa om Manolo. Moren sier no piss om at Manolo har vekket noe i henne og at de har et slags forhold. Pete blir helt satt ut, og velger å tro på dette selv om han innerst inne vet at hun bare rabler. Hun virker for øvrig veldig ung til å være dement, men dette kan jeg ingenting om.

Don, Roger, Ted og Jim er i middag med General Motors-folka og det er klassisk god Roger-stemning. Men så tar Don, som aldri er helt seg selv lenger, og trekker inn Vietnam-krigen i samtalen og alle blir alvorlige. Don gir så faen, ass. Men Ted får reddet det inn igjen med en eller annen vits. Sånne kundemøter virker helt jævlig, glad jeg droppet å jobbe i reklamebransjen (det var planen min fram til jeg var 24, helt sant).

Peggy har fortsetter en rotte på besøk og hun ringer Stan for å få ham til å komme bort og drepe den. Han nekter selvfølgelig, og hun hinter til at hun sikkert kan gi ham noe tilbake om han kommer. Men det funker ikke, for Stan har DAME på besøk … Nice.

Ted snakker med Don for å finne en løsning på krangelen dem imellom. Don sier han skal begrave stridsøksen om Ted kan hjelpe ham med å få Mitchell ut av Vietnam-greiene. Ted sier han skal snakke med noen i flyvåpenet som kan gi gutten en tryggere krigstjeneste.

Don ringer Sylvia for å fortelle de gode nyhetene. Man ser i ansiktet hans at han er desperat etter å se henne igjen. Er det fordi han synes hun er så sabla digg? Eller trenger han denne bekreftelsen så akutt? Er det fordi hun er kona til en kompis, og dermed veldig «ulovlig»? Hun blir uansett så overlykkelig over nyheten at hun inviterer ham bort.

Bob Benson er på kontoret til Pete, som er veldig misfornøyd med Manolo siden han liksom er pervers pensjonistpuler. Stakkars Manolo, han virker så gem. Det gjør for øvrig Bob Benson også, men vi har alle lurt på hva faen han egentlig driver på med. Hvorfor er han alltid så blid? Hvorfor får vi aldri se ham på privaten? Hva er hans ambisjon? Er han egentlig ondere enn Pol Pot?

Umulig å si NEI VENT NÅ LITT nå skjønner vi det. Han beinflørter med Pete. Han er altså forelska i kontorets minst elskverdige person. HÆ?! Nå kødder du. Nei nei nei. Den kjøper jeg ikke. Hæ?!

Nå virker det som om Matthew Weiner ikke helt har visst hvor han vil med denne karakteren, og bare legger inn at han er homo fordi det er «sjokkerende». Det der kan ikke være hele greia med Bob Benson. Herregud, mannen har jo betalt for Pete da de var på horehus. Nei nei nei. Jeg kan ta feil her, men dette likte jeg ikke. Håper det er noe annet bak dette enn kun homoerotikk.

Sally må komme seg inn til der Mitchell og foreldrene bor for å hente en lapp til Mitchell som venninna hennes la under døra, så hun ber Little Carmine om nøklene. Hehe, se på han a. Alltid så gira.

Hun går inn i leiligheten, ser lappen, men driter plutselig i lappen fordi hun ser sin far (Donald Draper) på vei inn i Sylvias aller helligste (hennes vagina). Sally fryser på stedet, Don og Sylvia ser henne, og begge freaker helt ut. Hun løper og Don følger etter.

Don prøver å finne henne, men hun er forsvunnet. Little Carmine observerer en Don som ser ut som han er i ferd med å få hjerteslag (noe Carmine selv gjorde i første episode).

En livredd og drita Don kommer hjem og ser at Sally sitter ved spisebordet. Og at Megan ikke ser ut til å ha fått vite noe. Da Mitchell og hans far kommer innom for å si takk for Dons hjelp, og de forteller ham hvilket fantastisk menneske han er, klarer ikke Sally mer, og løper inn på rommet sitt.

Don følger etter henne, i frykt for at Megan skal få vite hva som har skjedd. Han blir stående utenfor rommet hennes med den døveste unnskyldningen siden antikken («jeg prøvde å trøste henne»), og hun sier til slutt «ok».

Og dét var dét.

Umiddelbare tanker rundt episoden: Nja. Tja. Hmmm. Ikke min favorittepisode. I det siste har det liksom virket som om Don var på vei et sted, at det hadde skjedd en utvikling, men nå er han tilbake der han var. IGJEN. Hvor lenge skal dette pågå? Vil han bare fortsette nedover denne drittspiralen?

For all del, arrester meg om jeg har feil vinkling her. Kanskje det ikke er så viktig hva Don tar seg til. Men jeg vet ikke lenger hva jeg ønsker skal skje med ham.

Morsomste øyeblikk: Når Little Carmine først ser Sally og venninna og utbryter «Well, what do we have here? A couple of high-fashion models?» også hører vi at han sier nøyaktig det samme til et eldre kvinnepar 30 sekunder senere. Han burde få sin egen spinoff, han der.

Beste Roger-replikk: «Not all surprises are bad», når han sjonglerer etter å ha sagt han ikke kan sjonglere.

Episodens verst kledde: Jævla Mitchell som velger å følge den faktiske moten i 1968. Det der MÅ IKKE ta over motebildet vårt. Vi må stå sammen, dere. Hold hodet kaldt. Slengbukser kommer til å prege butikkhyllene før eller siden, men vi trenger ikke kjøpe dem for det.

Spådom for neste episode: Don fortsetter å være en dritt fordi han er gjennomført ødelagt inni seg. Sally røper noe til enten Megan eller Betty. Peggy ligger med noen, kanskje Ted. Pete begynner å gi totalt faen og gjør no faenskap på kontoret. I tillegg til å se ut som en liten bitch.

  • Her kan du se episoden (forutsetter TVNorge-abonnement)
  • Her kan du lese flere av Hasses recaps