På 1930-tallet var det en nevenyttig dansk snekker og fisker ved navn Thomas Dam som spikket et lite troll av tre, inspirert av sitt eget speilbilde og etterhvert andre innbyggere i fiskelandsbyen Gjøl – derav det opprinnelige danske navnet Gjøl-trold.

Ganske snart hadde den vesle danske troll-virksomheten blitt et verdensomspennede fenomen, og utover sekstitallet (og på nytt på nittitallet) ble det vesle plasttrollet – da mer kjent som lykketroll, med ville hårfrisyrer i alle farger – en farsott rundt hele verden.

Nå kan The Hollywood Reporter (på nytt) melde at selveste DreamWorks Animation har kjøpt filmrettighetene til lykketrollene fra danske Dam Things – merkelig nok to år etter at Dam selv meldte dette på sine hjemmesider og tre år etter at THR selv meldte nyheten for første gang.

DreamWorks, som står bak blant annet «Kung Fu Panda», «How to Train Your Dragon» og «Monsters vs. Aliens», har hentet inn Shawn Dennis til å lede satsingen. Dennis har tidligere gjort stor suksess med American Girl-dukkene.

– Vi har store planer for denne franchisen, sier DreamWorks Animation-topp Ann Daly til THR.

Da nyheten breaket i 2011 ble det nevnt at søsknene Adam Wilson og Melanie Wilson LaBracio skal skrive manuset til filmen – og de er fortsatt tilknyttet prosjektet.

Og det er her ting blir litt forvirrende: De to søsknene står oppført på Imdb som manusforfatterne til 2015-filmen «Trolls», med store navn som Chloë Grace Moretz og Jason Schwartzman som tilknyttede stemmeskuespillere.

Det er en film som ifølge regissør Anand Tucker er basert på Terry Pratchetts gnometrilogi – men som nå altså virker som å være en sammenkjøring mellom historien derfra (små utenomjordiske vesener) og de velkjente danske trollene.

Når vi først snakker om Terry Pratchett og troll, er det jo verdt å nevne at kortfilmprosjektet «Troll Bridge», basert på forfatterens «Discworld»-historie ved samme navn, samlet inn mer enn nok penger på Kickstarter i 2011. Filmen er ferdig innspilt, og skal visstnok bli rundt 45 minutter lang:

Men tilbake til de danske lykketrollene: Da nyheten først sprakk, kunne Thomas Dams sønn Niels Dam stolt uttale følgende:

– Min far ville vært veldig lykkelig over å vite at hans troll hadde funnet sin drømmepartner i DreamWorks Animation.

Det er kanskje like greit at Thomas Dam, som døde i 1989, gikk glipp av den ikke like vellykkede troll-relanseringen med «Trollz» i 2005.

Nåværende sjef for Dam Things, Calle Østergaard, uttalte seg om avtalen både i 2011 og til THR nå, og er jo selvfølgelig ganske positiv:

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre framtid for trollene. Vi er sikre på at velutviklede troll-legenden, som betyr så mye for Dam-familien og folket i Skandinavia, nå vil leve videre på nye og spennende måter hos DreamWorks Animation.

Nåvel.

På nittitallet var det faktisk en animert tv-serie basert på trollene, men det er ikke nevneverdige grunner til at noen skal huske den i dag: