Oktoberfesten er forlengst over, men hvis du kan brygge ditt eget øl er det jo full fest hele året.

Brygger du drikkevarer hjemme blir du automatisk behandlet som en sofistikert ølkultur-entusiast, men dyrker jeg opiumsplanter på hytta blir jeg plutselig behandlet som en forbryter. Skjønn det den som kan.

Likevel, dette med hjemmebrygging har blitt den store norske folkehobbyen, en stolt tradisjon som stammer tilbake fra vikingtiden. Det var tross alt visdomsguden Odin som ga ølet til menneskene, og det faktum at Odin selv bare drakk vin tror jeg vi like greit overser i denne sammenhengen.

I middelalderen var det påbudt at nordmenn brygget sitt eget øl, og ifølge Gulatingsloven fra 1200-tallet skulle bønder som ikke hadde brygget juleøl på tre år fratas gård og gods. Bryggetvangen var muligens mest et forsøk på å kuppe hedenske drikketradisjoner, for på denne tiden var jo de fleste feiringer tett forbundet med øl. Du kan kristne landet med stump vold, men bare våge å frata folket drikkevarene.

708166

Hjemmebrygging av øl er angivelig den raskest voksende hobbyen i Norge, sammen med hjemmevold, alkoholisme og fingerhekling. Med litt utstyr, tålmodighet, malt, humle, gjær, vann og en bøtte å kaste opp i, så kan du skape dine egne drikkevarer – og billige julegaver. Spiller ingen rolle at ølen smaker stram eselurin så lenge den er selvbrygget, og kan tømmes over i fine flasker med hjemmelagede etiketter. Du kan for all del merke flaskene med noe lettvint, i stil med «Børres ølbryggeri» (hvis du er så uheldig at navnet ditt er Børre), «Bjarnebrygg» (hvis du uheldigvis heter Bjarne) eller «Tøyse-Knuts Trylledrikk» (hvis du er Tøyse-Knut). Ja, minst to av disse eksemplene er tatt rett fra Google. Det samme er «Bartebayer», men her vil jeg komme med en sterk advarsel til alle utenfor Trøndelagsområdet. Ølflasker dekorert med håndtegninger av menn med bart er bare beregnet på hipstere, og må inntas med stor forsiktighet.

I det ene øyeblikket drikker du en duggfrisk bayer brygget av en bekjent som er for gjerrig til å kjøpe ekte julegaver til folk. I det neste virrer du rundt på en trehjulssykkel ikledd fargerike bukseseler, gule hornbriller og helskjegg med snurrbart – mens du spiller organisk dyrket munnharpe med en rosa kakadue på skulderen. Derfra er veien kort til sjonglering. Så hold deg unna hjemmebrygget hipsterøl og snurrbart, er poenget mitt.

Youre-Gonna-Love-This-BEERd-beard2

En vesentlig del av å brygge eget øl er uansett å komme opp med et passende navn på den leskende eliksiren, og det er jo en perfekt anledning til å dra frem nerdereferansene. Hvis ølen din ser ut som frostvæske kan du klistre på en etikett med påskriften «Romulan Ale», og gi det bort til nærmeste «Star Trek»-nerd. Ser ølen din ut som babydiaré, smekk på en «Butterbeer»-etikett, og presto – du har en julegave til «Harry Potter»-fans. Har ølen konsistensen til en pensjonert sjømanns klamydiatest? Print ut «Ent-draught»-etiketter, og gjør en «Ringenes herre»-fanatiker glad.

Det er litt skøyalt at de fleste ølmerkene som drikkes på film og tv ikke egentlig eksisterer. De er skapt av selskaper som spesialiserer seg på å designe fiktive produkter for film og tv-bransjen; siden det å bruke ekte varemerker kan forårsake kostbare søksmål. Dessuten er det dårlig business å gi ølfabrikanter gratisreklame i tv-serier hvis du vil at de skal annonsere i reklamepausene. Så i stedet dikter man opp egne ølmerker, som du selvsagt kan ta i bruk til ditt eget hjemmebrygg. Her er våre fem, fiktive øl-favoritter:

 

ASPEN BEER FRA «ALIEN» (1979)

beer_sc
Mannskapet ombord stjerneskipet Nostromo drikker denne sterkølen, som angivelig er brygget i Colorado av den lumske storkorporasjonen Weyland Yutani. En frisk luring som kan gi mageproblemer hvis du drikker den til frokost. Den hemmelige ingrediensen: hver eneste boks inneholder en liten Facehugger-larve som gir ølen den fruktige, eksotiske smaken.

Drikk også: Alderaanian Beer fra «Star Wars».

 

SCHRADERBRÄU FRA «BREAKING BAD» (2008-2013)

schraden

Hank Schrader blir vonbroten da han oppdager at svigerbroren Walter White produserer meth, mens han selv brygger øl hjemme i garasjen. Snakk om å være dobbelmoralist! Hank er mektig stolt av sin hjemmebryggede Schraderbräu-pilsner, og forteller kona Marie at «brygging er en kunstform». Som om førsteklasses metamfetamin lager seg selv, liksom. Den hemmelige ingrediensen i denne amatørpilsen er omtanke, hardt arbeid og methylamine.

Drikk også: Duff, Blitz, Fudd, Red Tick og Olde Odgenville Ale fra «The Simpsons».

 

PISSVASSER PILS FRA «GRAND THEFT AUTO IV/V» (2008/2013)

Tysk eksportøl av billigste merke, som har et veldig romslig markedsføringsbudsjett. I de to siste «Grand Theft Auto»-spillene kan du jevnlig se reklamefilmer for Pissvasser på TV og byene er klistret full av digre reklameplakater. På radio kan du dessuten høre en jingle med teksten: «Last night, I think I shit the bed. Got so drunk, I gave a dude head. Life is just a merciful blur, when you pop a Pisswasser.» Flaskene fungerer også helt glimrende som drapsvåpen. Den hemmelige ingrediensen er ifølge enkelte annonser ren urin.

Drikk også: Logger Beer fra «GTA: San Andreas».

 

DHARMA INITIATIVE BEER FRA «LOST» (2004-2010)

160979

Våre venner i DHARMA produserer alt man måtte trenge for å overleve på en isolert øy i mange år, inklusive nok sprit til å døyve traumene. Dharma Initiative-øl er brygget for å beholde smaken i lang tid, har få kalorier og glir raskt ned – men siste slurken har en bitter bismak. Pow, finaleepisode-burn! Da rekvisitter fra «Lost» ble solgt på en auksjon for år siden gikk tolv bokser Dharma-øl for den nette summen av 5000 dollar. Den hemmelige ingrediensen er en alkoholprosent på nøyaktig 4.815162342.

Drikk også: Mudder’s Milk fra «Firefly».

 

SPUNK BEER FRA «TANK GIRL» (1995)

spunk

Favorittølen til den lovløse, rølpete nittitalsheltinnen/cosplay-favoritten «Tank Girl», kjent fra tegneseriene av Gorillaz-grunnleggeren Jamie Hewlitt. I 1995 dukket hun opp i en sci-fi-film, spilt av Lori Petty. En real fiasko, men forhåpentlig eneste sjansen til å se Ice-T spille en mutert kenguru ved navn Booga. Spunk Beer er et friskt og sterkt brygg for tøffe damer, men jeg tror ikke du vil vite hva den hemmelige ingrediensen er.

Drikk også: Alt Dennis Hopper anbefaler. «Heineken? Fuck that shit! Pabst Blue Ribbon!».