Tjenesten Lovefilm ble blant annet startet av nordmannen Thomas Høegh, og da Amazon kjøpte opp selskapet i 2011 kunne han notere en pen gevinst (tipper vi).

Oppkjøpsavtalen var i hvert fall verdt to milliarder kroner.

Forretningsideen til Lovefilm var likt det Netflix drev med i USA – dvd-leie per post, som ga kunden mulighet til å returnere filmene i en ferdigfrankert konvolutt.  Etter hvert kom det også en streamingtjeneste som skulle gjøre tilbudet enda rikere.

I Norge har imidlertid tjenesten virket litt halvveis – streamingtjenesten har hatt en svært dårlig utvalg, mens interessen for dvd-formatet har blitt enda mindre med etableringen av flere nettaktører som blant annet Netflix.

Nå er det også blitt klart at Lovefilm trekker seg helt ut av Skandinavia.

Ifølge TechCrunch planlegger Amazon at nedleggelsen skal være fullført innen 11. august, og at forhandlinger med ansatte (som stort sett er basert i Sverige) er fullført.

På de norske FAQ-sidene til LoveFilm bekreftes dette:

Vi på LOVEFiLM synes det er utrolig leit at vi må legge ned virksomheten. Vi elsker film og er stolte over å ha kunnet tilby våre kunder markedets bredeste utvalg. Vi håper at du har satt pris på produktet vårt, og kan ikke annet enn å beklage at den ikke lenger kommer til å være tilgjengelig på det norske markedet. Ettersom vi er en del av et aksjeselskap har vi dessverre ikke mulighet til å kommentere eller forklare bakgrunnen for avgjørelsen om nedleggelsen.

Ifølge Dagens Næringsliv omsatte Lovefilm for 11 millioner kroner i 2011, noe som ga et underskudd før skatt på 1,9 millioner kroner.

Så er jo spørsmålet om Amazon planlegger å lansere en ren streamingversjon av tjenesten – eventuelt en variant av Amazon Instant Video – på det skandinaviske markedet ved en seinere anledning.

Lovefilm kan i hvert fall vise til brukbare resultater i England fremdeles, mye takket være et streamingtilbud som er langt rikere enn det de klarte å bygge i Norge.