Advarsel: Er du livredd for selv små detaljer om siste episode av «Forbrytelsen III», som ble sendt i Danmark i går, så bør du navigere deg bort fra denne siden. Men har du lyst til å bygge opp forventningene dine ytterligere, er det bare å lese videre.

Vi har ikke tenkt til å avsløre drapsmannen, akkurat.

—-

Så er siste episode av «Forbrydelsen» sendt i Danmark.

Denne gangen har vi falt for fristelsen å følge serien hele veien via Dansk Radio – i likhet med 1,7 millioner dansker. Og det ble en avsluttende episode som fremdeles sitter i kroppen morgenen etter.

En ørliten avsløring, som likevel ikke er spoiler (særlig siden NRK omtalte saken allerede i september): Norge har en sentral plass i seriens siste episode, som er tatt opp i Sola, Stavanger og området rundt. Vi sier vel ikke for mye om vi forteller at de fleste av sesongens hovedkarakterer etter hvert befinner seg på norsk jord.

Hva gjør Sarah Lund & co. her?

Men var det en tilfredsstillende siste episode? Ja – sålenge du er positiv til «Forbrytelsen» i utgangspunktet, det vil si at du setter så pris på serieskapernes evne til å skape spenning på bekostning av å overse til dels store plotthull.

De danske tabloidene BT og Ekstra Bladet har hele veien vært negative til «Forbrydelsen III» – og de er ikke mindre kritiske til sesongens avslutning.

«Forbrydelsen III» har gjennom samtlige ti timer vært en oppvisning i dårlig politiarbeid og sjuskete manushåndverk med flere himmelropende usannsynligheter enn man skulle tro var mulig i en moderne tv-serie. Og hadde man håpet at slutten skulle gi noen slags «forklaring» eller forløsning, ble man dypt skuffet. Det ble snarere bekreftet at man i realiteten har kastet bort tiden de siste søndagene, skriver Henrik Queitsch i Ekstra Bladet.

Niels Lind Larsen i BT gir tre av seks stjerner, og erklærer seg også skuffet – selv om han mener vinteren kommer til å bli tristere uten Sarah Lund på søndagene.

– For å følge Sarah Lund & co. må man sluke kameler, hoppe over plotthull på størrelse med norske fjorder og se gjennom fingrene med regulære feil. Og selv om historien denne gangen faktisk har vært bedre og mer helstøpt enn tidigere, etterlot kveldens finale oss med flere spørsmål enn svar, skriver han.

Det hører dog også med til historien at andre medier er langt mer positive. DRs egne anmeldere, krimforfatterduoen A. J. Kazinski, avslutter sin anmeldelse på følgende måte:

– Inntil den dag hvor vi som befolkning igjen er klare til å ta ansvar for å bevege samfunnet i en mer medmenneskelig retning, vil vi anbefale at Sarah beholder genseren på. For Danmark har blitt iskaldt. Mørket har sneket seg inn på oss.

Politiken gir fem stjerner, og mener «Forbrytelsen»-manusforfatter Søren Sveistrup forlengst har skrevet seg inn i dansk tv-historie.

– Det har blitt et makeløst flott stykke dramatikk som står igjen. Enkelte skjønnhetsfeil forhindrer trilogien fra å bli et fullkomment mesterverk, men det er og blir noe av det mest konsekvente, nyskapende og relevante stykke fjernsyn som er blitt laget på mange, mange år.

 

BONUS: Like etter at «Forbrytelsen» ble sendt på DR, var avsløringen av drapsmannen et av hovedoppslagene på nyhetssendingen på samme kanal. De hadde også intervju med gjerningsmannen, som selv ikke ante noe om sin rollefigurs onde gjerninger før i august – da serien nærmet seg sin avslutning. Han eller hun virket selv litt trist og skuffet over at vedkommende hadde gjort det.

 

Episode 8 (av 10) vises på NRK i kveld. Siste episode ligger ute på Dr.dk.