Historien om Stax Records er selvfølgelig spennende for alle musikkinteresserte, all den tid plateselskapet og studioet i Memphis var med på utviklingen av karrierene til folk som Otis Redding, The Mar-Keys, The Staple Singers, Wilson Pickett og Isaac Hayes.

Såpass spennende at den egner seg som spillefilm? Jepp, mener Morgan Neville – Oscar-vinner for fjorårets koristdoku «20 Feet From Stardom».

Sammen med selskapet Evergreen Media Holdings har han nå kjøpt rettighetene til boka «Respect Yourself: Stax Records And The Soul Explosion», og planlegger ifølge Deadline både spillefilm og Broadway-show.

Først: Lykke til med å gjenskape øyeblikk som dette, da Otis Redding og Stax-husbandet Booker T & the MGs gjestet Njårdhallen, 7. april 1967:

Nummer to: Historier om «historisk viktige» plateselskap har vært gjenstand for filmer også tidligere, med vekslende hell («Caddilac Records» med Beyoncé for eksempel).

Men herregud, la oss gi det en sjanse – Nevilles arbeid med «20 Feet From Stardom» viste i hvert fall at han har teft for en god historie.

Det var en politisk dimensjon ved Stax Records som også blir vektlagt hyppig, idet hvite musikere spilte sammen med afroamerikanske artister (se for eksempel Booker T & the MGs). At filmer som «The Butler» og «12 Years a Slave» oppgis som inspirasjonskilder for Stax-filmen kan også tyde på at dette blir fokus.

Memphis var jo også byen der Martin Luther King Jr. ble skutt, mens Watts-opprøret satte i gang like etter en større Stax-konsert i 1965. Sju år seinere dro flere Stax-artister (og Richard Pryor!) tilbake for å minnes opprøret med en større festival, noe som også ble gjenstand for en super konsertdokumentar:

Historien om Stax inkluderer for øvrig også påstander om underbetaling og masse økonomisk rot – så får vi se i hvilken grad filmskaperne også tør å fokusere på dette.

De har i hvert fall sikret seg rettighetene til all musikken, slik at vi slipper imitasjoner og coverlåter som i den siste Jimi Hendrix-filmen.

Det er ikke kjent når «Respect Yourself» eventuelt skal bli klar for innspilling.