Den londonbaserte britiske videokunstneren og regissøren Steve McQueen fikk et brakgjennombrudd med langfilmdebuten «Hunger» (2008), som også ble det store gjennombruddet til Michael Fassbender.

Seinere samarbeidet de to også om «Shame» (2011), og nå har Fassbender nok en gang tatt en pause fra sin øvrige blomstrende Hollywood-karriere for å gjøre McQueens tredje film, titulert «12 Years a Slave».

Vi gleder oss veldig til denne, og nå er de første bildene klare fra filmen som får norsk premiere i januar 2014. Bilder ser kanskje ikke veldig overraskende ut for en «slavefilm», men vi tipper McQueen har et par triks i ermet som gjør at dette blir noe litt annet enn en ny «Amistad» eller «Onkel Toms hytte».

«12 Years a Slave» følger karakteren Solomon Northup, en svart mann født fri i New York som ble dopet ned, kidnappet og solgt til diverse plantasjeeiere i sørstatene på midten av 1800-tallet.

Filmen er basert på en sann historie, som var nedtegnet av Northup i hans selvbiografi titulert nettopp «12 Years a Slave».

Chiwetel Ejiofor («Children of Men», «Dirty Pretty Things») spiller hovedrollen, mens McQueen også får drahjelp av en ekstremt bra gjeng skuespillere i øvrige roller – blant dem Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender, Brad Pitt, Paul Giamatti, Paul Dano, Quvenzhané Wallis (hun søte fra «The Beasts of the Southern Wild») og Michael K. Williams (Omar fra «The Wire»).

Chiwetel Ejiofor er som en ny Sidney Poitier eller Harry Belafonte. Det er noe veldig verdig over ham, som han tar med seg overalt, sier McQueen til USA Today.

Michael Fassbender får rollen som sadistisk slaveeier, mens Cumberbatch spiller en prest som Northup blir venn med.

Brad Pitts rolle er mer marginal, men uten ham ville det neppe blitt noen film – Pitt er nemlig produsent på prosjektet, og har også spyttet inn en del penger.

– Bare tilstedeværelsen hans var nok til å løfte humøret til alle som var involvert. Det var som å ha en strålende spiller på et lag. Han trenger ikke spille en hovedrolle, men bare at han var der gjorde laget bedre, sier McQueen til USA Today.

McQueen har jo vist at han ikke er redd for å vise nærgående skildringer av menneskelig lidelse tidligere, og skal vi tippe kommer dette til å bli sterke saker.

Vi gleder – og stålsetter – oss.